Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Marita Taserud, verksamhetschefen för Karlstads kommuns hemtjänst. Foto: SVT

Ansträngt läge inom hemtjänsten i Karlstads kommun

Publicerad

Läget är mycket ansträngt med hög personalfrånvaro, speciellt inom hemtjänsten. I Karlstads kommun har ungefär 16-17 procent av personalen varit frånvarande på grund av covid-19, karantän, vabb och annan sjukdom.

– Det är en pressad situation som sliter hårt på personalen, säger Marita Taserud, verksamhetschef för kommunens hemtjänst.

Under helgen i vecka tre är 14,7 procent av personalen i hemtjänsten frånvarande, berättar Marita Taserud. Det innebär att hon ska hitta ersättare till drygt hundra av den ordinarie omvårdnadspersonalen.

De som behöver hemtjänst kommer kanske få besök av flera personer på en och samma dag, men Marita Taserud menar att det är viktigt för patientsäkerheten att man får den insatsen man ska ha.

Administrativ personal går in

Inom hemtjänsten i Karlstad arbetar 460 personer plus timvikarier. De ska finnas till hand för 1 600 personer som behöver hjälp och stöd. För ett och ett halvt år sedan nyanställdes personal som utför städ för att på så vis kunna använda personal för omvårdnad, berättar Marita. Men med allt högre sjukfrånvaro har även administrativ personal fått gå in och hjälpa till.

– Vi är ett helt team som försöker kavla upp ärmarna och hjälpa till. Det finns en vilja och en kraft hos personalen att hitta lösningar och skapa den trygghet våra kunder behöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet