Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var en stor dröm och jag har lyckats”. Hör Zalika och Ilham som fått jobb i Säffle. Foto: Sayed Parwani/Peter Kroon/SVT

Arbetslösheten bland utomeuropeiskt födda har minskat – de fick jobb i Säffle

Publicerad

Enligt Arbetsförmedlingen har arbetslösheten bland utomeuropeiskt födda minskat. I Värmland handlar det om runt 7 procent jämfört med samma tidpunkt förra året.

Zalikha Koso och Ilham Barhoumi har fått jobb på ett äldreboende i Säffle i år.

Trots den övergripande ökningen av arbetslösheten har långtidsarbetslösheten minskat med tio procent bland utomeuropeiskt födda jämfört med samma tidpunkt föregående år.

– Denna utveckling kan delvis tillskrivas den starka efterfrågan på arbetskraft, vilket har gynnat även de som stått längre ifrån arbetsmarknaden, säger Marcus Löwing, Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsanalytiker.

– Mina barn är väldigt glada över att mamma har lyckats och ska ut och jobba. Det känns väldigt bra, säger Ilham Barhoumi, undersköterska på Björkbackens omsorgsboende.

Hör och se i klippet deras berättelse om hur deras resa till arbetsmarknaden har varit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.