Svenskar vid den norska gränsen måste coronatestas enligt ett tillägg i den norska coronalagen. Foto: SVT

Arbetspendlare till Norge coronatestas

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett tillägg till den norska så kallade coronalagen måste svenskar som arbetspendlar till Norge nu coronatestas. Testet ska upprepas minst var sjunde dag.

För värmländska Fredrica Bornstedt innebär det att hon måste åka till testcentret på gränsen vid Morokulien varje vecka – för det är bara norska test som gäller.

Fredrica Bornstedt bor med man och två barn i en villa i värmländska Jössefors. I snart sex år har hon pendlat över gränsen till jobbet som lärare i norska Austmarka.

När Norge stängt gränsen under coronapandemin har hon behövt visa både pass och intyg från arbetsgivaren för att komma till sitt jobb. Nu krävs även ett coronatest.

Coronaviruset i Värmland

– Jag måste testa mig minst var sjunde dag, berättar hon.

Vad händer om du inte testar dig?

– Då skulle jag inte få jobba.

Fredrica Bornstedt är skeptisk till att arbetspendlande svenskar måste coronatestas. Foto: SVT

Tillägg till norska coronalagen

De nya reglerna är ett tillägg till den norska så kallade coronalagen, och gäller samtliga 14 300 svenskar som varje dag pendlar över gränsen till fasta jobb i Norge.

På den norska sidan riksgränsen vid Morokulien finns  nu ett testcenter, öppet 24 timmar om dygnet. Svenska coronatest godkänns nämligen inte.

– Nej, det ska registeras i Norge. Ett norskt test, säger Jon Ivar Bergersen, som är ansvarig för testcentret.

Varför behövs de här testerna?

– Det är för att undvika mer smitta och ha kontroll på de som kommer in i landet.

”Kommer från en kommun med extremt lite smitta”

Men Fredrika Bornstedt är skeptisk. Hon är enda svensk på sin arbetsplats, och därför den enda som måste coronatesta sig.

– Jag trodde att det var ett skämt. Jag förstår inte vitsen när inte de andra i personalen testas. Speciellt som jag kommer från en kommun med extremt liten smitta.

I klippet hör du Fredrica berätta om känslan att vara den enda på sin arbetsplats som måste testa coronatesta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet