Gör en Sverigeresa och riskera löneavdrag – det är budskapet till de anställda i norska kommunen Sør-Odal, starta klippet för att höra kommunens rådman berätta mer Foto: SVT Nyheter

Norska kommunens coronakrav ska få anställda att avstå Sverigeresor

Uppdaterad
Publicerad

Den norska kommunen Sør-Odal, sex mil från riksgränsen, har tagit till drastiska grepp för att få de anställda att avstå från Sverigeresor. När gränsen mot Värmland nu öppnat igen måste de kommunanställda som varit i Sverige genomföra coronatest. Den som åker över gränsen riskerar dessutom löneavdrag.

I klippet hör du rådmannen i Sør-Odal om kommunens strikta regler och om norska skamkänslor för Sverigeresor

Inte långt från de stora gränsbutikerna i Värmland ligger norska Sør-Odals kommun. Närheten till den nu öppna Sverigegränsen har fått kommunen att gå ut med hårda direktiv till de anställda inom vård och omsorg.

– Den som rest till Sverige ska testa sig för covid-19 och uppvisa ett negativt testsvar. Medan man väntar på provsvar och under en eventuell karantän kommer vi inte att betala ut någon lön, säger kommunchefen och rådmannen Frank Hauge.

Ser öppna gränsen som en stor fara

Kommunen hade ett större utbrott av covid-19 på ett omsorgsboende under våren. Nu ser rådmannen den öppna gränsen mot Värmland som en stor fara och menar att det varit enklare om den var stängd.

– Det hade varit lättare att kommunicera ut budskapet om gränsen hade varit stängd.

Så det hade varit bättre?

– Ja det hade varit tydligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet