Den 5 september öppnade Norge gränsen mot Värmland, men den efterlängtade rusch av tillströmmande norska kunder som många handlare hoppats på har uteblivit. Foto: Ulf Johansson/SVT

Ingen fart på gränshandeln – trots Norges öppning mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Norge öppnat gränsen mot Värmland igen är det ingen riktig rusning till de stora gränshandelsbutikerna. Norrmännen uppmanas att inte korsa gränsen – trots att den är öppen. Nu finns en oro för hur det som kallas ”Sverigeskam” ska påverka relationen mellan grannfolken.

Den 5 september öppnade Norge gränsen mot Värmland, men den efterlängtade rusch av tillströmmande norska kunder som många handlare hoppats på har uteblivit.

Både ministrar och lokalpolitiker i Norge har uppmanat invånarna att inte korsa gränsen trots att den är öppen, och många har hörsammat uppmaningarna.

– Det är den där Sverigeskammen, den har blivit påtaglig på norska sidan. De vill inte hängas ut på sociala medier för att de varit i Sverige och handlat, säger Tommy Johansson, butikschef på Maximat i Charlottenberg.

”Dum som drar till Sverige”

Det är glest mellan kunderna i den stora butiken, och många av de norska kunder som ändå sökt sig dit vill inte vara med på bild eller ställa upp på en intervju. Kirsten Ruud från Sarpsborg är ett undantag, och hon ger Tommy Johansson rätt.

– Visst finns det Sverigeskam. På Facebook skriver folk att man är dum som drar till Sverige och smittar andra, och då sitter det långt inne att man tar den turen.

Gränsen mellan Norge och Värmland har varit stängd under stora delar av pandemin. Just nu är den öppen, men handlaren Tommy Johansson är orolig för att den snart kan stängas igen. Och för att de olika metoderna att hantera smittan ska så misstro mellan människorna längs gränsen för lång tid framåt.

– Det är inte bra. Vi har ju varit väldigt integrerade förut och nu känns det som om vi håller på att glida isär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet