Jacob Heed Olsson stortrivs med att få spela sportkommentator och referera Sveriges VM-kval i fotboll. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Årjängselever gör egen shobaré

Publicerad

För niorna på Nordmarkens skola i Årjäng har skolarbetet sett lite annorlunda ut den senaste tiden. De skapat en egen show eller shobaré som de kallar den. Idag är det premiärdag för skolans nu femtiåriga tradition.

Det repeteras för fullt när vi tittar in i aulan på Nordmarkens skola. Dekoren ska på plats, repliker ska sitta, danser ska finjusteras och tekniken ska fungera. Eleverna har själva fått välja vad de ska göra, de har skrivit manus fixat dekor och rekvisita och allt annat som behövs för att få ihop en show. För Ester Wärn föll valet självklart på att stå på scen.

– Ja, jag gör fem roller och det är jätteroligt. Lite stressigt att hinna, men kul.

En hopslagning

Marianne Hultgren som är lärare i svenska följer repetitionerna och är stolt över sina elever.

– De är påhittiga och uppfinningsrika ja, de är superbra.

När skolorna i Årjäng och Töcksfors slogs ihop fick det bli en kompromiss av den ena skolans show och den andras cabaré, därav namnet shobaré.

Slippa skolarbetet

Föreställningen är en mix av dansnummer, sketcher och  filmer. Bakom ett ljudbord sitter Pontus Axelsson som ser till att musiken slås på och av i rätt tid.

– Det roligaste är att vi slipper skolarbetet, säger Pontus Axelsson.

Vad tycker du om årets show?

– Jag tror det kommer bli bra, det är flera bra grejer med. Bäst är pensionärsdansen, tycker Pontus Axelsson.

”Alla får visa vad de är bra på”

För många elever är arbetet med shobarén en skön paus från den vanliga undervisningen. Jacob Heed Olsson stortrivs med att få spela sportkommentator och referera Sveriges VM-kval i fotboll. Ett rappt nummer med mycket text att memorera, en text han skrivit själv.

– Det här betyder mycket, mycket mer än att bara jobba med matte och annat, säger Jacob Heed Olsson, som vill bli sportlournalist..

– Det är kul att göra något annat och alla kan vara en del i det och få visa vad de är bra på, säger Maija Lassila. 

Skolresa väntar

Alla elever har en roll, men inte bara kring scenen. En sponsorgrupp har jobbat hårt med Årjängs företagare för att få in sponsorer till programbladet. 25 000 kronor har man lyckats få ihop och de ska gå till en kommande skolresa.

– Vi ska åka till Stockholm och besöka riksdagshuset och ha lite roligt, säger Maija Lassila som är med i sponsorgruppen.

Ger självförtroende

Marianne Hultgren ser att arbetet med shobarén ger eleverna självförtroende, de lär sig allt från att sköta ljud och skriva manus till att leta sponsorer. Hennes personliga favorit i showen är sketchen Trögfattarföreningen, som driver med skolans lärare.

– Årets föreställning får tio av tio möjliga i betyg, säger Marianne Hultgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer