Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se översvämningsskyddet som bidrar till att ge Arvika en topplacering på klimatrankingen. Foto: SVT

Arvika i klimattopp – tack vare satsningen på översvämningsskydd

Publicerad

Arvika kommun placerar sig på delad tredjeplats i en stor kartläggning som gjorts om hur de svenska kommunerna arbetar med klimatanpassning – mycket tack vare det arbete som kommunen har gjort för att minska konsekvenser av översvämningar.

Det är i en enkätundersökning, där 180 av landets 290 kommuner har svarat, som genomförts av Svenska miljöinstitutet och Svensk försäkring som Arvika placerar sig på en delad tredjeplats med totalt 31,5 poäng av 33 möjliga.

I undersökningen lyfts Arvikas arbete med att minska konsekvenserna av översvämningar fram, bland annat det översvämningsskydd som byggts i sundet mellan Glafsfjorden och Kyrkviken samt anläggandet av fördröjningsmagasin i områden som har många hårdgjorda ytor.

Värmland i topp och bott

Arvika delar tredjeplatsen med Ängelholm, Söderhamn, Skövde och Kristianstad och är även delad etta bland mindre städer.

Karlstad placerar sig också högt med 30,5 poäng och delar elfteplatsen med Västerås, Linköping, Göteborg och Botkyrka.

Skånska Lomma placerar sig på första plats med 32,5 poäng och sist i rankingen hamnar Grums då de delar 178:e platsen med Åsele och Nordmaling, på 0 poäng.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer