Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör rösterna från Arvikaborna i samband med översvämningen 2000.

Arvikaborna bet ihop och höll ut: ”Har ju simborgarmärke så jag klarar mig”

Publicerad

Totalt kostade översvämningen i Arvika samhället mer än 300 miljoner kronor. Bostäder, gator och vägar förstördes och avlopp slutade att fungera.

Trots det var det svårt att hitta någon som klagade när det hela pågick som värst. Arvikaborna höll ihop mot fienden – vattnet.

I november 2000 vändes hela Sveriges blickar mot Arvika. Staden stod i fokus när vattnet aldrig tycktes sluta stiga.

– Det måste väl vara någon som klagar, sade redaktörerna på SVT i Stockholm till oss reportrar när vi dagligen rapporterade om översvämmade hus, nya barriärer, invallningar och igenpluggade avlopp och toaletter.

Men nej, istället spred sig ett slags lugn över staden de där veckorna i november. Arvikaborna kavlade upp ärmarna, hjälptes åt mitt i eländet – och höll ut.

– Det är inte så farligt. Jag har ju simborgarmärke så jag klarar mig, sa en av pensionärerna jag intervjuade på det översvämmade gruppboendet i stadsdelen Strand.

– Vädrets makter är med oss, det är ju ingen badsäsong, löd budskapet från kommunens tekniska förvaltning när orenat avloppsvatten rann rakt ut i Kyrkviken.

Hör Arvikabornas kommentarer om vattnet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer