Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många av dem har blivit otroligt sårade.” Hör Börge Nilsson berätta om svaren han har fått genom intervjuerna i sin nya bok. Foto: SVT/Bokomslag av Börge Nilsson

Arvikajournalist ger ut bok om ryssarna i Baltikum

Uppdaterad
Publicerad

Arvikajournalisten Börge Nilsson intervjuade ryssar i Baltikum under flera år. Nu släpper han en ny bok – på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

I flera decennier har Börge Nilsson bevakat och följt rysktalande minoriteter i de baltiska länderna.

I hans nya bok, som är den tredje han ger ut, låter han ryssarna i Baltikum berätta hur de ser på Ryssland i dag. Och på kriget mot Ukraina.

Kriget i Ukraina

– Många av dem har blivit otroligt sårade av att behöva söka medlemskap i ett land där de alltid bott. De har blivit invandrare i sitt eget land. Då är frågan vad som händer när Ryssland använder den här typen av minoriteter som förevändning för att anfalla sina grannländer, säger Börge.

Resor i Baltikum och många intervjuer

Intervjuerna är gjorda 2012 och efter Rysslands invasion av Ukraina. Börge Nilsson har försökt ta reda på hur de baltiska ryssminoriteternas inställning till Ryssland har förändrats efter detta.

– Fragment av de bomber som faller över Kiev och Charkiv faller också på oss, så sa en av dem jag intervjuade.

”Putins bro till väst – Ryssarna i Baltikum”, släpps på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet