Värmlands distriktsordförande om valet av ny statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Idag röstades Magdalena Andersson (S) fram som Sveriges första kvinnliga statsminister, om än för att avgå sju timmar senare. Hör hur distriktsordföranden för Socialdemokraterna i Värmland reagerar på valet.

Totalt röstade 174 ledamöter rött, alltså nej, till Andersson. Både C och V röstade röstade gult och såg därmed till att det inte blev en negativ majoritet i riksdagens kammare med minsta möjliga marginal.

– Jättehärligt att omröstningen är gjord och att det gick som väntat, säger Åsa Johansson, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Värmland.

Hör henne berätta mer i klippet!

Vändningen: Avgick under eftermiddagen

Men vid 17:30 på onsdagen meddelade Magdalena Andersson att hon avgår som statsminister, detta efter att MP meddelat att de lämnar regeringen.

– Enligt praxis så bör koalitionsregering avgå om ett parti väljer att lämna regeringen. Trots att det parlamentariska läget är oförändrat behövs det prövas på nytt, säger Andersson.

Andersson har meddelat talmannen Anderas Norlén att hon fortsatt är intresserad av att leda en socialdemokratisk enpartiregering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.