Kofot med DNA-spår som låg på marken där den döde 48-åringen hittades. Foto: Från förundersökningen

Åtal för mord på Hells Angels-medlem

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes åtal mot de två män som misstänks ha mördat en 48-årig man i Karlstad i november. Enligt åklagaren har de slagit honom med en kofot eller liknande, packat in honom i en presenning och dragit ett buntband runt hans hals.

Den 28 november hittades den döde 48-åringen i anslutning till Hells Angels lokaler på Sjöstad i Karlstad. Två män, 33 respektive 34 år, har suttit misstänkta för mordet under större delen av utredningen. En av de misstänkta är fullvärdig medlem i Hells Angels. Den andra är en så kallad ”hang around”.

Åklagarens teori är att 48-åringen var på HA-gården för att renovera när han gick ut till sin bil och blev överraskad och attackerad av de två misstänkta gärningsmännen.

Hells Angels-mordet i Karlstad

Enligt åtalet har de slagit 48-åringen i huvudet, på halsen och nacken med en kofot eller liknande tillhygge. Misshandeln ledde till medvetslöshet och därefter ska mannen ha packats in i en presenning och ha fått ett buntband kring halsen och han dog till följd av kvävning.

Motiv saknas

– Vi har faktiskt inte fått fram något motiv. Vi har undersökt flera motiv och det finns vissa saker som möjligen tyder på att Hells Angels är sura på mordoffret men det är inget av detta som skulle kunna motivera ett mord, säger åklagaren Stefan Wessberg till SVT.

I anslutning till Hells Angels lokaler på Sjöstad i Karlstad hittades den 48-årige mannen död i slutet av november 2017. Foto: SVT

Som bevisning åberopar åklagaren bland annat iakttagelser från vittnen vid platsen och föremål som hittats i en bil som stod vid den döde mannen. Det finns också bilder från flera övervakningskameror som visar vad de åtalade gjorde tiden innan mordet.

– Vi hade hoppats på fler DNA-träffar på buntbanden eller på mordoffrets byxben men inget sådant har vi fått. Det beror på att man använt handskar. Vi har hittat en påse med handskar där den enes DNA finns. Å andra sidan har vi en kofot som ligger bara någon meter från mordoffret som både har mordoffrets och den enes DNA på, säger Wessberg.

De misstänkta förnekar brott

– Min klient förnekar brott, säger advokat Lennart Lefverström som är försvarare till 34-åringen.

När SVT når honom har han inte ännu hunnit tala med 34-åringen men säger att åtalet är som de väntat sig.

– Det är inga nyheter för oss i detta utan det är ungefär som vi förväntat oss, säger Lefverström.

33-åringens advokat, Per Eriksson, säger däremot till SVT att det är förvånande att åtal väcks över huvud taget.

– Åklagarens bevisning räcker inte till en fällande dom. Min huvudman förnekar brott. Han har inget med det här att göra, säger Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hells Angels-mordet i Karlstad

Mer i ämnet