Foto: Arkivbild/TT

Ätstörningsvården i Värmland kritiseras

Publicerad

Elva kvinnor har gemensamt lämnat in ett klagomål till landstingets patientnämnd i Värmland, där ätstörningsvården kritiseras för att vara viktfixerad och ineffektiv.

Kritiken ska enligt Sveriges Radio Värmland rikta sig mot två verksamheter – mottagningen Centrum för ätstörningar och slutenvårdsavdelningen 46. Båda mottagningarna ligger i psykiatrihuset vid Centralsjukhuset i Karlstad.

– De har väldigt svårt att samarbeta. Man blir behandlad för sin ätstörning på ena stället och för sina andra problem på det andra, säger Linn Larsson som är en av talespersonerna för gruppen till P4.

Patientgruppen ser även brister i de behandlingsmetoder som används och den kompetens som finns. De tycker även att patienter skrivs ut utan att få den stöttning som behövs för att klara av att återgå till ett vanligt liv.

I en kommentar till P4 Värmland uppger Caroline Isaksson, chef för ätstörningsenheten, att ett förbättringsarbete just pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.