Foto: Nordic Paper

Bäckhammars bruk stillastående under ett antal timmar

Publicerad

Under förmiddagen fick Bäckhammars bruk söder om Kristinehamn problem med bioreningen på bruket och stängde ner fabriken.

– Vi har haft produktionsstörningar i bioreningen, den har inte varit så effektiv som den ska, säger Marie Stenquist, som är kommunikationsansvarig vid företaget.

Det är ännu oklart om något förorenat vatten nått Visman.

– Direkt när vi upptäckte problemet, stängde vi ner hela fabriken, säger Marie Stenquist.

Hur är läget nu?

– Det är bra, vi har mätt vattenkvalitén kontinuerligt under dagen och vi håller nu på att starta upp fabriken igen.

Lututsläpp orsakade fiskdöd

Den åttonde augusti hade pappersbruket ett lututsläpp som orsakade stor fiskdöd i Visman. Orsaken till utsläppet då var flera driftstopp i samband med kraftiga åskoväder som slog ut elförsörjningen.

– Det här är inte ens i närheten av förra utsläppet. Jag har ringt runt till närboende och informerat de om det här. Jag har även rapporterat till Länsstyrelsen som är vår tillsynsmyndighet.

Men vad gör ni nu för att det inte ska hända igen?

– Vi jobbar kontinuerligt med underhållsarbetet och vi ser över våra rutiner så att det här inte ska hända igen, säger Marie Stenquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.