Att man kan ha så olika uppfattningar kring om gymnasieskolan är färdigbyggd eller inte beror enligt Noctor byggs rekonstruktör på att regler och byggnormer inte är konkreta och kräver bedömningar. Foto: SVT/Ur RISE rapport

Bakslag för Kristinehamns kommun i tvisten om gymnasiebygget

Uppdaterad
Publicerad

Striden kring eventuella brister i bygget av den nya gymnasieskolan KTIC i Kristinehamn, mellan kommunen och byggföretaget Noctor, har nu avgjorts av Överbesiktningsnämnden. Den konstaterar att det inte finns tillräcklig grund för att underkänna entreprenaden.

Den nya gymnasieskolan i Kristinehamn KTIC, Kristinehamns teknik- och innovationscenter, har försenats av den infekterade tvisten mellan kommunen och byggföretaget Noctor. Kommunen anser att det finns brister i konstruktionen och fuktskador som skulle kunna skapa hälsorisker för de som ska arbeta eller gå i skolan.

Finns inte utförliga krav

Överbesiktningsnämnden skriver i sitt utlåtande att det på flera punkter finns omfattande brister i dokumentationen som Noctor ansvarat för. Men eftersom det i avtalet mellan parterna inte finns utförliga krav på denna dokumentation så finns det inte tillräcklig grund för att underkänna entreprenaden.

-  Jag känner mig otroligt besviken. Utlåtandet innebär i praktiken att det utifrån den dokumentation som finns inte går att avgöra om konstruktionen är byggd på ett sätt som klarar de belastningar som byggnaden kan komma att utsättas för, kommenterar kommundirektören i Kristinehamn Martin Willèn.

Kan bli kostsamt för kommunen

När det gäller fuktskadorna pekar nämnden på att det idag inte finns några mätningar som visar att inomhusklimatet har påverkats och därför räcker inte heller där dokumentationen till för att leda till att entreprenaden underkänns.

– Kristinehamns kommun kan inte riskera säkerhet och hälsa för de som ska vistas i lokalerna, och trots ett godkännande av entreprenaden kvarstår de brister som påtalats i slutbesiktningen och som måste rättas till. Det innebär att kommunen kan komma att behöva vidta kostsamma åtgärder för att hantera de brister som bevisligen finns där samtidigt som det är oklart vilket ansvar som Noctor kommer ta, säger Martin Willén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.