Presterudseleverna kan inte flytta in i KTIC än. Foto: Privat

Kristinehamnsgymnasium får inte godkänt

Uppdaterad
Publicerad

Presterudseleverna får vänta till nästa år innan de kan flytta in till Kristinehamns teknik- och innovationscenter, som inte får godkänt i den fortsatta slutbesiktningen. Relationen mellan Kristinehamns kommun och byggföretaget Noctor är minst sagt frostig.

– Det är samma som det har varit i två år, ord mot ord, säger Staffan Sterner som företräder Noctor.

Den andra rundan av slutbesiktningen är nu klar och den oberoende besiktningsmannen fastslår samma sak som tidigare: Bygget är inte godkänt.

Det handlar om två saker. För det första ska det finnas en mikrobakteriell påväxt i träet, som riskerar att leda till fuktskador längre fram.

– Vi kan inte acceptera att ha den risken och hoppas på att det inte blir problem. Vi har ju beställt en byggnad i nyskick, säger kommundirektören Martin Willén.

Åsikterna går isär

Men entreprenören håller inte med. De menar att den mikrobakteriella påväxten inte kan betraktas som en skada – utan en naturlig del som finns i allt trä.

– Jag tror inte riktigt han vet vad han pratar om. Om byggnaden underhålls på ett korrekt sätt kommer någon skada aldrig uppstå, säger Staffan Sterner.

För det andra slår besiktningsmannen fast att det saknas beräkningar och dokumentation som kan verifiera stålstommens konstruktion, att den är hållbar. Även där råder vitt skilda uppfattningar mellan parterna.

– Det är obegripligt varför de inte kan presentera det. De hävdar att det är utfört på rätt sätt och då bör det finns dokumentation som stödjer det. Det är jätteskumt, säger Martin Willén.

Men Noctor menar att de visst har lämnat in dokumentationen.

– Det har funnits länge. Du får fråga den som säger att det inte stämmer. Det är både huvudkonstruktör och två externa konsulter som har tittat och säger att verifieringen är gjord enligt Boverkets konstruktionsregler.

Kommer inte överens

Parterna har försökt komma överens, men står långt ifrån varandra. Noctor menar att besiktningsmannen har valt kommunens linje och vill nu att utomstående jurister ska titta se över besiktningen, i en så kallad besiktningsnämnd. De är övertygade om att de kommer få rätt.

– Det är så löjligt. Vi är övertygade om att vi har byggt denna fastighet inom gällande lagar och förordningar, säger Staffan Sterner.

Under tiden riskerar Noctor ett vite om 120 000 kronor i veckan. Och för gymnasielevernas del, är det Presterudsgymnasiet som fortsatt gäller till och med tidigast hösten 2021. Själva flytten måste nämligen genomföras under sommarlovet.

– Vi är otroligt besvikna över processen. Vi har ju beställt en färdig produkt och det vi får levererat är en produkt med brister. Det känns inte bra, säger Martin Willén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.