Brandingenjören Björn Johansson är kritisk mot beslutet att lägga ner förundersökningen mot Green Cargo efter banvallsbränderna 2018. Foto: SVT

Banvallsbränderna: Räddningstjänsten kritisk efter åklagarbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

Den brandingenjör som låg bakom polisanmälan mot tågbolaget Green Cargo efter de många banvallsbränderna 2018 är upprörd efter besked om att förundesökningen mot tågbolaget läggs ner.
– Det är tragisk att vårt rättsväsende inte har möjlighet att lagföra någon, säger han.

Brandingenjören Björn Johansson var den som polisanmälde tågbolaget Green Cargo. Detta efter att gnistbildning från tågbromsar orsakat ett stort antal bränder längs järnvägsspåret mellan Molkom och Filipstad under våren 2018.

– Varje människa med sunt förnuft förstår ju att det här var konsekvensen av bristande underhåll och riskmedvetenhet, säger han uppgivet.

Ingen ställs till svars

Bränderna längs järnvägsspåret mellan Molkom och Filipstad 2018 tog stora resuser i anspråk. Som mest var närmare 60 personer från flera olika räddningstjänster satta i arbete med släckning och eftersläckning, flera helikoptrar och brandflyg var inkopplade in, hemvärnet mobiliserades och ett oräkneligt antal frivilliga bidrog i släckningsarbetet. Men nu står det alltså klart att ingen kommer att kunna ställas till svars för bränderna.

– Det står i strid med det allmänna rättsmedvetandet och sänder helt fel signaler, dundrar Björn Johansson som fruktar fler brandsomrar framgent.

– Det kommer fler torra somrar och det vi bevittnade under 2018 var det bästa sättet att köra slut på en räddningstjänstorganisation. Kan inte vi hantera situationen kommer tredje man att få betala, säger Björn Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Banvallsbränder mellan Molkom och Asphyttan

Mer i ämnet