Fem styrkor från räddningstjänsten och en helikopter bekämpar just nu bränderna. Foto: SVT

Inget åtal efter banvallsbränderna 2018

Uppdaterad
Publicerad

Efter de omfattande banvallsbränderna mellan Molkom och Filipstad våren 2018 polisanmälde räddningstjänsten i Karlstad Green Cargo. De ville få utrett om det begåtts oaktsamhetsbrott men nu har förundersökningen lagts ner.

Förundersökningen om Green Cargos ansvar för de många banvallsbränderna i Värmland våren 2018 har letts av åklagare Rebecca Hällgren.

– Det finns inte längre skäl att fullfölja förundersökningen eftersom vi inte kunna belägga brott som faller under allmänt åtal, säger hon om beslutet att lägga ner förundersökningen.

Räddningstjänsten polisanmälde Green Cargo eftersom de menade att tågbolaget orsakat bränderna genom gnistbildning från tågbromsarna.

– När det råder eldningsförbud får man inte ha öppen eld ens på en iordningställd grillplats. Hur kan det då vara förenligt med förbudet att åka omkring och formligen spruta eld omkring sig, sade brandingenjör Björn Johansson i samband med att polisanmälan gjordes i slutet av maj 2018.

Stora och kostsamt pådrag

Bränderna längs järnvägsspåret mellan Molkom och Filipstad 2018 tog stora resuser i anspråk. Som mest var närmare 60 personer från flera olika räddningstjänster satta i arbete med släckning och eftersläckning, flera helikoptrar och brandflyg var inkopplade in, hemvärnet mobiliserades och ett oräkneligt antal frivilliga bidrog i släckningsarbetet. Men nu står det klart att ingen kommer att kunna ställas till svars för bränderna.

– Vi har inte kunnat fastslå att bränderna orsakats av att någon varit vårdslös, säger åklagare Rebecca Hällgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Banvallsbränder mellan Molkom och Asphyttan

Mer i ämnet