Tidigare under sommaren rasade flera bränder längs banvallen vid Asphyttan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Filipstad vill ha ersättning för skogsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Den torra sommarens skogsbränder tog hårt på flera av landets kommuner. Nu ansöker Filipstad om 4,4 miljoner efter banvallsbranden i Asphyttan. Och regeringens avsatta pengar verkar räcka till alla.

Den varma och torra sommaren orsakade många bränder runt om i landets skogar. Längs med banvallen omkring Asphyttan brann det i nio dagar och slutsumman för den brandinsatsen hamnade på 4,8 miljoner kronor.

Nu ansöker Filipstad kommun om ersättning på 4,4 miljoner kronor från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), uppger nyhetsbyrån Siren.

115 miljoner kronor

Regeringen har öronmärkt 321 miljoner kronor i stöd efter sommarens bränder. Bara i september har MSB fått omkring 30 ansökningar från de kommunala räddningstjänsterna runt om i landet.

– Hittills har totalt nära 115 miljoner kronor betalats ut. Bedömningen i dagsläget är att de avsatta pengarna kommer att räcka, säger Torkel Schlegel biträdande chef på rättsfunktionen vid MSB till Nyhetsbyrån Siren.

MSB räknar med fler ansökningar

Även Eda kommun har begärt och fått ersättning på nästan 600 000 kr. Enligt MSB har Karlstad meddelat att de inte kommer att ansöka om ersättning då kostnaden för räddningsinsatser inte har varit över självrisken.

– Även Kristinehamn har begärt ut ersättning, de har ansökt om 4,7 miljoner för branden i Björneborgstrakten, säger Torkel Schlegel.

Det finns ingen deadline för när kommunernas ansökningar senast måste vara inlämnade och det enda kommunerna står för är en självrisk. MSB räknar därför med ett fortsatt högt söktryck.

– Ur kommunernas perspektiv är det viktigaste att de har rätt till det här stödet. Om det skulle visa sig att de anslagna medlen inte räcker blir det upp till den nya regeringen att lösa den frågan. Men återigen, ingenting tyder på att vi kommer att slå i taket, säger Torkel Schlegel till Nyhetsbyrån Siren.

Se flygbilder över banvallsbränderna från i somras i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Banvallsbränder mellan Molkom och Asphyttan

Mer i ämnet