Foto: Johannes Weckström/SVT

Hemvärn och helikoptrar sätts in mot bränderna

Uppdaterad
Publicerad

Det rör sig om flera brandhärdar längs en flera kilometer lång sträcka längs med järnvägen mellan Molkom och Asphyttan.

– Branden är fortfarande inte under kontroll. Vi koncentrerar oss på området mellan Asphyttan och Lindfors, säger Mattias Långström, vid Bergslagens räddningstjänst på måndgaskvällen.

Bergslagens räddningstjänst har mellan 30 och 35 man ute och nu så mobiliserar även hemvärnet:

– De håller på att samlas på sin samlingsplats i Asphyttan, säger Mattias Långström.

Sedan tidigare har räddningstjänsten i Karlstad rekvirerat en miltärhelikopter och nu har även Bergslagens räddningstjänst en helikopter på väg från Stockholm.

– Vi kommer att få hålla på hela natten och jag har ingen prognos för hur det här kommer att sluta, säger Mattias Långström.

Räddningstjänsten i Karlstad är färdig med släckningen i Molkom och rör sig nu österut till Brattfors för att möta kollegorna från Bergslagens räddningstjänst.

– Som det ser ut nu har vi de centrala delarna i Molkom under kontroll. Det har inte brunnit så långt från järnvägsspåret. Däremot har det brunnit på väldigt många ställen över en väldigt lång sträcka, säger Ola Åkesson vid räddningstjänsten i Karlstad.

Foto: SVT

Brandorsaken var ett tåg med krånglande bromsar som har antänt banvallen på flera platser. Det torra, varma vädret gör att spridningsrisken är extremt stor. Förutom Karlstad har Forshaga, Deje och Bergslagens räddningstjänst arbetat med branden under dagen.

Förutom gräs och annan vegetation så fattade flera byggnader eld under eftermiddagen:

– Det finns en byggnad som är helt nedbrunnen, en lada. I övrigt har vi lyckats rädda de flesta av byggnaderna i alla fall, säger Ola Håkansson.

Förutom vattenbombande helikoptrar så finns det mer flyg som ska bistå:

– Vi har skogsbrandsflyg från Dalarna. Vi har ett eget plan från sportflygsklubben med en kollega till med radio. Det är också helikopterresurser på väg upp, säger Ola Håkansson och fortsätter:

– Vi kommer att få jobba på några timmar innan det är under kontroll. Sen har det en förmåga att lugna ner sig lite när kvällen kommer.

Larmet kom vid 14:45 och SOS-Alarm fick då larmsamtal där inringarna beskrev att flera träd var övertända.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Banvallsbränder mellan Molkom och Asphyttan

Mer i ämnet