Foto: SVT

Framsteg i bärgningsarbetet med restaurangvraket

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att försöka bärga den sjunkna restaurangvraket Båten i Karlstad har nått goda resultat under måndagskvällen.

– Vi håller på, det har gått rätt bra faktiskt, vi har fått upp fören, säger Veor Åhlander, som leder bärgningen.

Vid 20-tiden på måndagskvällen har man lyckats dra skrovet nära kajen och förhoppningen är att Båten nu ska kunna säkras.

– Vi hoppas kunna ställa ner den så att vi kan fortsätta imorgon, så att den inte glider ut igen. Relingen är nu över vattenytan.

Restaurang Båten

Vid 21-tiden hade teamet tagit kvällen.

– Båten är nu i ungefär position, fören är tre meter högre upp än i morse. Imorgon ska vi lyfta aktern, säger Veor Åhlander.

Tidigare problem med bärgningen

Bärgningsteamet har tidigare stött på flera problem. Lyftförsöken i fredags misslyckades, bland annat för att fästpunkterna inte höll att lyfta och dra i. Skrovet har också visat sig skörare än väntat. Planen är att man ska försöka dra skrovet mot land för att förhoppningsvis kunna välta upp båten och sedan pumpa ur så mycket vatten som möjligt.

Vad kan gå fel?

– Staget kan gå söner igen så vi tappar den för femtielfte gången, säger Veor Åhlander.

Imorgon fortsätter bärgningsarbetet av vraket i Klarälven. Då ska man undersöka varför vraket fortsätter ta in vatten.

– Vi har pumpat 40 kubikmeter i minuten hela dagen men vattennivån sjunker inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet