Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ixsan Abdullahi varför hon spelar basket i laget. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Basketen på Kronoparken i Karlstad lockar tjejer – ställer inga krav

Publicerad

Det är stora skillnader på barns och ungas träning beroende på var de bor, visar statistik från Riksidrottsförbundet som SVT har jämfört med bostadsområdenas ekonomiska status.

På Kronoparken i Karlstad tränar knappt var femte ungdom i en förening.

Nio procent av tjejerna som bor på Kronoparken sportar i en förening, till skillnad från det närliggande området Kroppkärr där 63 procent tränar.

– På Kronoparken så spelar inte tjejerna så många sporter, men här på basketen är alla välkomna, säger Arthur Irons, tränare i föreningen.

Ojämlik ungdomsidrott

Basketen har lyckats locka tjejer genom att inte ställa några krav.

– Det har ingen betydelse om de kommer vinna eller om de kommer göra poäng, säger Arthur Irons.

Se i klippet vad tjejerna säger om varför de spelar basket.

Hur många barn och unga idrottar? Detta visar statistiken

Statistiken visar hur många procent av alla 7-25-åringar som bor i bostadsområdet som har varit aktiva i en idrottsförening under 2021.

Det är första gången Riksidrottsförbundet tar fram det här. Förut har det bara gått att se hur det ser ut i hela kommunen.

Förra statistiken var osäker. Där ingick även ledare, förtroendevalda i föreningar och tidigare medlemmar som inte hade rensats bort. Nu ingår bara aktiva medlemmar som föreningen fick statligt LOK-stöd för någon gång under 2021.

910 200 barn och unga ingår i statistiken totalt – uppdelat på 3 363 bostadsområden i landet, så kallade regso-områden.

SVT Nyheter Öst har jämfört den här statistiken med olika områdestyper, för att se om det finns ett samband mellan idrottandet och ekonomi.

Det finns fem olika områdestyper som myndigheten Delmo och SCB har bestämt.

I områdestyp 4 och 5 bor många med hög inkomst, hög utbildning, hög ekonomisk standard och arbetslösheten är låg.

I områdestyp 1 och 2 bor många med låg inkomst, som har ekonomiskt bistånd och låg ekonomisk standard och arbetslösheten är hög.

I områdestyp 3 bor det en blandning av personer med hög och låg ekonomisk standard.

Jämförelsen visar att sambandet mellan ekonomi och idrottande är starkt.

Det kan finnas bostadsområden som hamnar lågt för att det bor få barn i området, eller för att många av de som ingår i statistiken är över 20 år.

Om man räknar bort de områdena blir sambandet mellan ekonomi och idrottande ännu tydligare. Men det har vi inte gjort i de siffror du ser här.

För tre år sedan tog SVT fram egen statistik för några så kallat utsatta områden. De siffrorna går inte att jämföra med den här statistiken. Då tittade vi på andra åldrar och gränserna för bostadsområdena var annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet