Foto: SVT

Avgift för bergvärme upprör – stora skillnader i länet

Publicerad

För den som vill borra för bergvärme är det stora skillnader på priset för att få anmälan behandlad på miljökontoret. I Hammarö är det mer än dubbelt så dyrt än i de flesta andra kommuner i Värmland.

När Ia Andersson och hennes man med hus på Hammarö skulle skaffa bergvärme blev de upprörda över avgiften som kommunen tar ut för att behandla den anmälan som fastighetsägaren är skyldig att göra. Det kostar 4 960 kronor.

– Vi tycker ju det är orimligt dyrt att Hammarö kommun tar ut en sån otrolig avgift. Tittar man på andra kommuner i Värmland så är det ganska stor skillnad, säger Ia Andersson.

Anmälan krävs

När man vill göra ett ingrepp som att borra efter bergvärme ska det anmälas till miljökontoret i kommunen med en rad uppgifter om fastigheten. Miljökontoret gör sedan en kontroll och bedömer om det finns risk för negativ påverkan på människors hälsa och miljö, till exempel så att borrhålet inte hamnar för nära andra.

Om det är på känslig mark, som till exempel ett område med vattentäkt, kan det krävas ett tillstånd med ytterligare utredning.

För att behandla en anmälan tar de flesta kommunerna i Värmland betalt för en till två timmar – mellan 900 och 2 400 kronor. Sen kostar det oftast extra per timme om det behövs ett tillstånd för borrningen.

Vill ha kontroll

Hammarö går direkt på ett tillståndskrav för alla och tar alltså 4 960 kronor för fyra timmars utredning. Kommunen vill ha extra kontroll.

– Vi är en tätbefolkad kommun och vi vill ha kontroll på var man borrar. Det är väldigt lätt att man borrar nära grannen och det är väldigt lätt att man borrar på mark som inte är lämplig för det här, förklarar Erik Gustafsson (S) som är ordförande i byggnadsnämnden på Hammarö. Han tycker att fyra timmar är en rimlig tid för utredningen och påpekar att det finns mellan 500 och 1 000 borrhål i kommunen.

”Orimlig straffavgift”

Men Ia Andersson och hennes man tycker inte att skillnaden i behandling jämfört med andra kommuner är motiverad.

– Det känns ju mer för oss som en orimlig straffavgift än att det är en noggrann sak för kommunen, säger Ia Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.