Åsikterna om bergtäkten i Ulvsby går isär Foto: SVT

Nej till bergtäkten i Ulvsby

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun överklagar beslutet om en bergtäkt i Ulvsby. Det stod klar efter ett extrainsatt kommunstyrelsemöte nu på förmiddagen.

Vid ett extrainsatt möte i kommunstyrelsen i Karlstad nu på förmiddagen togs beslut om den omdebatterade bergtäkten i Ulvsby.

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill överklaga beslutet medan Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna  röstade för att tillåta bergtäkten och därför valde att reservera sig.

– Vi ser Ulvsby som ett viktigt område i Karlstad att utveckla. En bergtäkt där skulle hindra den utvecklingen, säger Miljöpartiets kommunalråd Monika Bubbholtz.

– Kommunstyrelsens beslut i dag visar att vår bedömning var korrekt och det är mycket glädjande för oss som inte vill se en bergtäkt på platsen. Vi har tidigare framfört att det inte är lämpligt med tanke på att den ligger i ett område med många boende och närheten till skola och förskola. Vi vill gärna utveckla Ulvsby till en attraktiv boendemiljö och etablering av en bergtäkt står i konflikt med detta, kommenterar Linda Larsson (S) i ett pressmeddelande.

Har planerats i många år

Frågan har diskuterats i många år och behandlats i många instanser, nu senast gav den så kallade miljöprövningsdelegationen klartecken till bergtäkten.

Upp till 300 000 ton grus per år ska kunna utvinnas från bergtäkten, enligt det beslutet.

Avgörs i domstol

Karlstads kommun har tidigare sagt ja till planen efter ett beslut i miljönämnden.

LÄS MER: Oklart hur Miljöpartiet ställer sig till bergtäkten

Nu har flera personer överklagat bergtäktsbeslutet, bland dem 75 personer i Ulvsby i ett gemensamt överklagande och frågan kommer nu att avgöras i domstol.

LÄS MER: Socialdemokraterna vill överklaga beslut om bergtäkten

Stor oenighet

Nästa instans att ta ställning blir mark- och miljödomstolen.

Politikerna i kommunen är djupt oeniga i frågan och på Socialdemokraternas initiativ hölls i dag det extra kommunstyrelsemötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer