Foto: Länsstyrelsen

Beslut om 500 omhändertagna djur kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten ger avslag på yrkandet om inhibition när det gäller omhändertagandet av cirka 500 nötkreatur på en värmländsk gård. Det betyder att gårdens ägare inte får ha hand om sina djur i väntan på den slutliga domen.

– Jag kan konstatera att Förvaltningsrätten i Karlstad gick på vår linje och nu fortsätter vi ärendet som vi har planerat. Vi kommer att se till att djuren sköts och att de djur som kan avyttras säljs, säger Maria Hammarström, enhetschef på Länsstyrelsen i Värmland.

”Djuren är inte utsatts för vanvård”

I överklagan yrkade bonden att det saknades bevis för att djuren utsatts för lidande och hänvisade till ett veterinär besök i januari där det bland annat står att ”samtliga djur i besättningen är vid gott hull och för närvarande inte utsatta för lidande eller vanvård”. I överklagan nämns också det ekonomiska värdet på besättningen som uppskattas vara fem miljoner kronor.

Förvaltningsrätten tycker dock inte att djurägarens skäl väger starkare än det allmänna intresset av att djurskyddslagstiftningen efterlevs och

att djur behandlas väl och därför beslutade man idag att avslå yrkandet på inhibition.

SVT har sökt bonden och hans juridiska ombud, men inte fått någon kommnetar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer