”Blir ingen vargjakt i år”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen beslutade Förvaltningsrätten om inhibition i beslutet om vargjakten. Ett beslut som kan leda till att det inte blir någon jakt i år.

Svenska rovdjursföreningen, Världsnaturfonden och Svenska naturskyddsföreningen överklagade i förra veckan Naturvårdsverkets beslut om vargjakt. Samtidigt begärde organisationerna inhibition i ärendet och anhöll om utökad tid för att komplettera överklagandet.

Vargjakten skulle ha startat den första februari och nu är det osäkert om det blir licensjakt på varg den här vintern.

– Det är rätt beslut, man kan inte börja jaga och sedan ta beslut om det var rätt eller inte. Nu tar man det i rätt ordning, säger Jan Bergstam på Svenska Rovdjursföreningen.

Men på Jägareförbundet är man av en helt annan åsikt.

– Jag ser det som ett demokratiproblem. När Sveriges högsta beslutande instans bestämmer att vi ska ha en licensjakt på varg och detta återigen stoppas av några få miljöorganisationer, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent.

Beslutades om lägstanivå

Det var i december förra året som regeringens rovdjursproposition antogs. I och med det beslutade Naturvårdsverket om en lägstanivå på den svenska vargstammen på 270 djur. Samtidigt meddelade man att det blir vargjakt på tolv vargar i Värmland under februari 2014.

I och med att Förvaltningsdomstolen nu beslutat om inhibition blir är det mycket osäkert om det blir licensjakt på varg.

Förra vintern fanns ungefär 150 vargar i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer