Betesförmedling ska motverka höbrist

Publicerad

Förra årets torka medförde foderbrist för många djurägare och högre priser. I år har länsstyrelserna i landet startat betesförmedlingar för att underlätta för djurägarna att hitta bete till sina djur.

Betesdjuren bidrar till att levande, öppna landskap bevaras. Därför vill Länsstyrelsen underlätta för djur- och markägare att hitta varandra. För det här är också en del av EU:s landsbygdsprogram för att öka skötseln av ängs- och betesmark.

– Jag skulle vilja ha en sådan där halvstor äng med en skogsdel där hästarna kan gå in och få lite skydd från flugor och vind – en vanlig bra gräsvall med lite skog, säger Liv Prestberg från Munkfors. Hon har sina tre hästar att ordna bete för.

Ska underlätta

Hittills finns det runt 50 namn på betesförmedlingens kontaktsida. Djuren är kor, hästar, får och getter och den erbjudna betesmarken mest strandängar och igenvuxna beteshagar. Och syftet är att undvika förra sommarens problem för djurägarna.

– Det gick väl inte så där görbra ifjol, kan en väl påstå. Vi fick flytta hästarna och leta bete lite överallt, säger Liv Prestberg.

Och hon fortsätter berätta om ytterligare problem.

– Nu har invasiva arter som lupiner tagit över våra hagar mer och mer och det är också ett problem, inte bara torkan.

”Lite bra erbjudanden”

Hon tycker att betesförmedlingen är en bra idé.

– Vi har fått lite bra erbjudanden genom betesförmedlingen, som kan vara reserverbjudanden, eftersom vi nu har fått bra växt än så länge, säger Liv Prestberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer