Utanför salen strax innan rättegången drar igång Foto: SVT

Bibliotekschefen inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls rättegången i Värmlands tingsrätt där bibliotekschefen i Karlstad, Åsa Hansen, står åtalad misstänkt för att ha försökt efterforska källan bakom en nyhetsartikel.

Enligt åtalet har hon försökt ta reda på vem som lämnat uppgifter till två journalister på tidningen Dagens Nyheter.

Det var en spänd bibliotekschef som intog sin plats i rättssalen i Värmlands tingsrätt idag. Rösten bröts när hon lämnade sin redogörelse och svarade på frågor från Justitiekanslern, som står bakom åtalet om brott mot Tryckfrihetsförordningens efterforskningsförbud.

Åtalet gäller frågor hon ska ha ställt under en telefonintervju med tidningen Dagens Nyheter.

– Journalisten var aggressiv och ställde inga öppna frågor. Jag fick en chock. Uppgifterna var ju felaktiga så jag frågade helt enkelt vart de kom ifrån, sa Åsa Hansen när hon hördes under rättegången.

”Frågade efter källan flera gånger”

Det var i juni förra året som Dagens Nyheter publicerade uppgifter om att Stadsbiblioteket i Karlstad skulle ha ett särskilt register för låntagare med romsk- eller rumänskklingande namn.

Inför publiceringen gjordes en telefonintervju med bibliotekschefen. Enligt  DN:s journalister frågade hon då efter tidningens källa hela tre gånger.

– Jag reagerade kraftigt när min kollega spelade upp intervjun för mig. Jag kan inte komma ihåg att jag någon gång tidigare hört en myndighetschef fråga efter en källa så tydlligt. Det var obehagligt och jag blev orolig för vår källa, sa Josefin Sköld, en av de båda DN-journalisterna, när hon hördes som vittne.

Enligt Justitiekanslerns föredragande Jens Kallmin har Åsa Hansen därmed gjort sig skyldig till brott mot efterforskningsförbudet i Tryckfrihetslagstiftningen.

– Man får inte  fråga vem som har lämnat uppgifter till grundlagsskyddade medier.  Vi tycker att vi har lagt fram en robust och stark utredning som bör räcka för en fällande dom.

”Korkade frågor”

Åsa Hansens försvarsadvokat, Anders Runebjer, hävdade däremot att det handlade om en spontan reaktion, en enkel fråga för att förstå vad tidningens uppgifter handlade om.

– Det är en spontan reaktion på en korkad fråga. Hon vet att det inte finns något register som ser ut som journalisten påstår

Hur förklarar hon att journalisterna har uppfattat det så?

– Det kan hon inte. Det får de göra själva.

Åsa Hansen nekar helt till brott och kräver att frias från anklagelserna.

Justitiekanslern yrkar på att hon fälls, men att påföljden kan stanna vid dagsböter.

Dom faller den 16:e oktober klockan 11:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.