Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ljusa lagerölen blir allt mer populär – något som ställer till det för de småskaliga bryggerierna som fokuserar på hantverksöl. Foto: Björn Jansson/SVT

Billig ljus lager tar över – tuff situation för värmländska bryggeriet

Uppdaterad
Publicerad

Småskalig hantverksöl har varit hett bland landets öldrickare – men nu märks en ny trend. Ljus lageröl har åter blivit så populärt att länets mikrobryggerier ställs inför en svår ekonomisk situation.

– Ser vi inte en ljusning snart är det nog många som kommer att försvinna, säger den värmländska bryggaren Hans Skan.

På Wermlands brygghus i Kristinehamn ser man hinder komma från tre håll. Dels från konsumenterna som nu verkar föredra ljus öl, dels det ekonomiska läget vi befinner oss i och elpriserna.

– Det är de stora bryggerierna som har den stora marknadsandelen, och där finns det onekligen marknad att ta av. Och då gäller det för oss små bryggerier att hjälpas åt för att klara vintern som kommer, säger Hans Skan.

14 procents minskning

Om man jämför med år 2021 ser Systembolaget en försäljningsminskning med 14 procent av specialöl.

-Största svårigheterna beror på att priserna på insatsvaror har ökat. Dels har både priset på malt och humle gått upp, säger Fredrik Andersson inköpschef på Systembolaget till SVT Nyheter Sörmland.

I videon berättar Hans Skan om svårigheterna som bryggerierna står inför och vilken lösning på problemet han hoppas på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.