(OBS personen på bilden har inget med artikeln att göra) Foto: TT

Boende försvarar Mölnbacka ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

Efter den uppmärksammade kritiken mot Mölnbacka ungdomshem rycker nu flera av de ungdomar som bor där i dag ut till ungdomshemmets försvar.
– Jag tycker inte allt är riktigt sant som tas upp i nyheterna, säger en av de ungdomar som mejlat SVT Nyheter Värmland.

Det är en handfull ungdomar som bor på Mölnbacka ungdomshem just nu som i mejl till redaktionen vill ge sin syn på verksamheten. Deras bild av verksamheten på ungdomshemmet skiljer sig från den bild som framkommit i Inspektionen för vård och omsorgs kritik där myndigheten bland annat slagit ner på olagliga tvångs- och begränsningsmetoder.

LÄS MER OM IVOS KRITIK: IVO kritiserar värmländskt HVB-hem

– Jag tycker att Mölnbacka är det bästa behandlingshemmet i Karlstad. När jag kom hit för fyra månader sedan hade jag inget självförtroende och var den killen som bara ville bråka och inte gå i skolan. Här har jag fått den bästa behandlingen.  Utan den hade jag varit någon annanstans, som i fängelse, skriver en ung kille som också ger uttryck för sin tacksamhet gentemot personalen.

”Folk snackar skit”

En ung tjej är kritisk till den bild av Mölnbacka som förmedlas i medierna.

– Jag tycker inte allt är riktigt sant som tas upp i nyheterna, skriver hon.

Ytterligare en mejlskrivare menar att en stor del av den kritik som riktats mot ungdomshemmet kan kopplas till de ungdomar som bor eller har bott där.

– Jag har fått den hjälp som jag behövde. Allt som personalen gör är ju för vår skull men jag har sett många som bott här som inte kunnat bete sig och ta ansvar för sig själv. Efter att de flyttat eller rymt snackar folk skit om Mölnbacka och förstör för oss. Hade de skött sig kunde de ha fått det som de ville men i stället berättar de att personalen använder våld, skriver han.

Vill inte kommentera

Föreståndaren på Mölnbacka ungdomshem, som också är en av ägarna, vill inte kommentera vare sig IVO:s kritik eller det svar på kritiken som ungdomshemmet lämnat till IVO.

LÄS UNGDOMSHEMMETS SVAR TILL IVO: Mölnbacka ungdomshem ifrågasätter kritiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet