Arrangörerna bakom årets värmländska bokfestival hoppas att besökartalen ska nå upp till 4 500. Foto: SVT

Bokfestival lockade tusentals

Publicerad

Med ett 80-tal utställare och över 120 programpunkter går den andra upplagan av Värmlands bokfestival mot en kraftig ökning av antalet besökare.

I fjol ersattes den klassiska Värmlands bokmässa av Värmlands bokfestival. Region Värmland tog över arrangörsskapet från Värmlands författarsälsskap och öppnade upp bokfesten för författare, utställare och andra aktörer som inte är verksamma i Värmland. Då lockade bokfestivalen drygt 3 500 besökare.

– Vi räknar med att slå det med marginal. Vi bör ligga på över 4 000 besökare när festivalen är över. Jag hoppas på runt 4 500, säger projektledaren Ricky Andreis.

Många kända namn

Under helgens bokfestival har bland andra journalisten Dan Josefsson berättat om sin granskning av fallet Kevin, mannen bakom boksuccén En man som heter Ove, Fredrik Backman, har samtalat med höjdhopparen tillika författaren Stefan Holm och Viveca Steen har tillsammans med sin dotter Camilla Steen presenterat en ny serie barnböcker.

– Det är många spännande författare och aktiviteter, tycker Ricky Andreis som särskilt trycker på den gerillastickning som pågått under festivalen.

Bland de dryga 80 utställarna återfinns Göran Bryntesson från Arvika. Tillsammans med konstnärinnan Marja i Myrom bjuder han ut en bok med Elis i Taserudhistorier till försäljning.

– Vi har sålt över 100 böcker här. Jag är jättenöjd. Det är långt över förväntan, säger han.

Göran Bryntesson var mer än nöjd med försäljningen av böcker med Elis i Taserudhistorier. Foto: SVT

Boken har tryckts i två upplagor. Den första upplagan som trycktes i 1 000 exemplar är redan slutsåld.

– Elis är känd över allt, är Göran Bryntessons förklaring till köpsuget.

Lockat många unga

Det som projektledaren Ricky Andreis är mest nöjd med är dock att bokfestivalen lockat många unga.

– Vi har haft 600 ungdomar från hela Värmland som förbokat deltagande i seminarier, berättar han.

I år har också bokfestivalen samarbetat med Föreningen framtidsfrön i ett bokprojekt som syftat till att få unga att skriva.

– Åtta skolklasser har skrivit varsin bok som har tryckts och sedan presenterats och sålts på festivalen. Det är nog det mest framtidsinriktade vi har gjort, konstaterar Ricky Andreis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.