Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Pallin, författare till boken ”Kampen om skärmtiden” Foto: SVT

Kuratorn har skärmtid på agendan

Uppdaterad
Publicerad

Kampen om skärmtiden, vad varje förälder behöver veta om unga och nätet, är ämnet för en av de aktuella böckerna i Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg.

Det är kuratorn Henrik Pallin från Karlstad som sett att detta är ett ämne som många vill lära sig mer om.

– Föräldrar är ofta oroliga för vad som händer på nätet, och då vill jag ta ner pulsen lite och ge dem en trygghet i vad som är bäst att göra, säger Henrik Pallin.

Hans bästa tips till oroliga föräldrar är att vara delaktiga och se vad barnen gör och försöka att ha koll på vilka barnen pratar med, vilka de spelar med och så vidare.  Att se det som samma intresse som andra fritidsaktiviteter som man delar med sina barn.

Viktigt med delaktighet

– På samma sätt som jag har lärt mig reglerna för både fotboll och tävlingsdans för att kunna vara delaktig i mina barns fritidsaktiviteter, kan man som förälder sätta sig in i vilka regler det är i Fortnite. Genom att till exempel fråga vilka barnen har som favoritspelare, hur det går i spelet och så vidare så att man kan vara delaktig på samma sätt som i barnens andra fritidsintressen, säger Henrik Pallin.

Svårt att säga exakt vad som är rimligt

Hur mycket tid som det är rimligt att hänga framför en skärm, tycker han är omöjligt att svara på.

– Det handlar om hur mycket vi rör på oss i övrigt. Ett barn som säger att det mår bra, ser ut att må bra, klarar skolan, sover bra och har kompisar...Ja, då finns ingen anledning till oro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer