Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleverna Maryam Alshaghel och Tyra Andersson i Charlottenberg berätta i klippet om hur kokboksprojektet påverkat deras motivation till skolan och sammanhållningen i klassen. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Bokprojekt ska höja skolans status i Charlottenberg

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapsnivån bland de nuvarande niondeklassarna på Gunnarsbyskolan i Charlottenberg visade sig vara låg ifjol.

För att försöka höja elevernas motivation och engagemang har eleverna nu arbetat fram en egen kokbok. Det är ett ämnesövergripande projekt mellan bild, svenska och hem- och konsumentkunskap.

Bakom kokboken, som de presenterade på Värmlands bokfestival i november, finns en ambition om att öka elevernas engagemang och därmed höja Gunnarsbyskolans kunskapsnivå, som under förra året visade sig vara låg bland eleverna i årskurs 8.

– Vi ville använda de andra ämnena som teoretiska ämnen och göra något praktiskt i hemkunskapen, säger Marie Englund som är lärare i hem- och konsumentkunskap och grundare till projektet.

Behandlar miljöaspekter

Kokboken är en del av elevprojektet ”Skapa en bok” som den ideella organisationen Framtidsfrön i samarbete med Region Värmland och ett bokförlag anordnat.

I boken finns faktarutor som behandlar miljöaspekter och intolerans, men också resonemang kring för-och nackdelar samt QR-koder med instruktionsfilmer och intervjuer.

– Eleverna har själva fått vara med och planera mycket och man märker att de blivit mer kreativa och lite tuffare. De vågar göra fel och de vågar ta beslut, berättar Marie Englund.

Hör mer om kokboksprojektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.