Jessika Lundgren, vd för HSB i Värmland, berättar om sina tankar kring pilotprojektet i Göteborg. Foto: Johan Hedlund/SVT

Bostadsbolagen lanserar nya lösningar för unga

Publicerad

Flera bostadsbolag har uppmärksammat problemen som unga vuxna har att komma in på bostadsmarknaden – och lanserar nu nya lösningar.
HSB Värmland följer bland annat med spänning ett pilotprojekt i Göteborg.

Förra året påbörjades projektet HSB Dela i Göteborg som ska underlätta för unga vuxna att köpa bostad. I satsningen går bostadsbolaget HSB in som medfinansiär till privatpersoners bostadsköp med 50 procent.

Tanken är att det ska bli en nationell satsning och i Värmland följs projektet med spänning.

– Det är väldigt intressant att följa, säger Jessika Lundgren, vd för HSB i Värmland.

Vill införa ett statligt ungbolån

Riksbyggen gick i sin tur nyligen ut och lanserade ett förslag om ett statligt ungbolån som riktar sig till unga vuxna i åldern 18-35 år.

Lånet föreslås omfatta maximalt tio procent av bostadens marknadsvärde med ett tak på 300 000 kronor och låntagaren ska själv stå för de återstående fem procenten som krävs i kontantinsats.

– Från Riksbyggens sida ser vi ett stort behov av nya bostäder som många har råd att bo i, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet