Foto: Christine Olsson,TT

Chatt: Hur fick du din första bostad?

Uppdaterad
Publicerad

Många unga har svårt att få sin första bostad. Vi undrade hur det var för dig: Var det lätt eller svårt att hitta din första bostad? Här kan du läsa chatten i efterhand!

Hur fick du din första bostad?

Pinnat inlägg

Tack för alla inlägg! Nu är chatten avslutad.

Natha • Skulle plugga i ny stad när jag var 18 år och förstod inte riktigt hur bostadskö fungerade. Jag trodde att jag var tvungen att vara säker på att jag ville ha en lägenhet i staden för att få stå i kö, så jag väntade till jag hade fått mitt antagningsbesked innan jag ställde mig i kö. Det var för sent för att få någon lägenhet innan utbildningen skulle starta, men lyckligtvis fick jag en lägenhet via ett hyresbolag som inte hade kösystem. Min mamma ringde dem och frågade om de hade en lägenhet till en 18-årig student och de sa att de hade en, men om jag ville ha den behövde de ha besked direkt. Det fanns ingen möjlighet att gå på visning, så jag såg lägenheten första gången efter att ha hämtat ut nycklarna. Det var ingen lyxlägenhet direkt, men jag förälskade mig i den ändå. Inte kul att flyttstäda drygt ett år senare dock!

Nils • Jag hade tur som fick hjälp.. Hade en familjemedlem som kontaktade flera bostadsbolag åt mig. Tillslut säger en bekant till han att den personen kan bistå med ett kontrakt då hon, om jag förstår de rätt. Ägde eller kände ägaren till ett bostadsbolag och hade tillåtelse att dela ut lägenheter till familjemedlemmar så dom skulle kunna få bostad efter skolan.. efter att hon hört vilka problem jag hade efter att jag blev bostadslös och arbetslös så erbjöd hon mig ett av dom kontrakten och tur var de.

Oflexibelt and • Sverige är tyvärr inget flexibelt land att flytta runt. Har man inte ekonomiska resurser att köpa något, föräldrar som hjälper med insats eller ett gediget kontaktnät så är det nästan omöjligt att flytta till städer där jobb finns, även för välutbildade unga som gått universitet eller unga som vill flytta hemifrån. Det tragiska är att många lever tillsammans med partners och i relationer de inte trivs i bara för att ha någonstans att bo. Skamligt, skamligt skamlig.

M • Första lägenheten var hyres mitt i centrala Göteborg. Skickade ett brev till min äldre systers hyresbolag. Fick med vändande post erbjudande om en lägenhet, helt nyrenoverad och billig hyra. Detta var 1996.

Julia • Jag flyttade in i min första egna bostad som 20åring i aug 2019, det är en liten hyresrätt på 1-kök. Jag fick lägenheten visa en "utlottning" vilket innebär att man har något större chans att få en lägenhet utan att behlva stå i bostadskö i 5+ år

Christina • Flyttede til Stockholm fra Danmark sidste år i anledning af nyt job. Blev chokeret over bristen på ledige lejligheder. Heldigvis havde vi nogle bekendte som netop havde købt et rækkehus, som vi fik lov til at bo i, indtil videre.. Håber der gørs noget ved det, ellers holder det ikke i længden. Måske man kunne "låne" et par ideer fra nabolandende mht. leje af bosteder her i Sverige.

Mimmi • Mina föräldrar hyrde lägenhet av ett kommunalt bolag. Jag ringde bolaget och frågade om de hade en ledig lägenhet och fick en 2:a veckan efter. Två krav ställdes på den tiden, fast tjänst och inga betalningsanmärkar. Första bostadsrätten köptes för drygt 300 000 pga att det inte fanns några intressenter. Detta var en 3:a mitt i centrum i Gbg. Men det var då på 90-talet.

Crille • Bodde i andrahand, svart, i Björkhagen, 2013, hon tog rejäl överhyra trots hyresrätt men var ändå billigare än 2or på andra håll i stan. Efter 2,5 år köpte jag lägenhet och anmälde henne till hyresnämnden då jag betalat 9500kr/mån när fasta avgifter egentligen var 5300. Fick tillbaka närmare 30 000 för överhyra det senaste året, men tog nästan ett år innan det gick upp i nämnden.

Samtidigt kunde jag inte få lån på banken där min månadskostnad förväntades ligga runt 8000kr/månaden då detta ansågs vara en för stor del av min inkomst...

ML • Varför riktas alla tänkta åtgärder mot unga?
Även medelålders kan behöva smörjning om man vill köpa sitt boende, flyttar för jobb eller separerar.

Här hittar du hela granskningen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet