I klippet berättar 29-årige Richard Gonsalves om hur han gjorde för att äntligen kunna köpa en bostad. Foto: Johanna Holstein

Richard lyckades köpa lägenhet på en överhettad bostadsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Snabbt märkte han att han kämpade om samma bostäder mot personer med flera års bostadskarriärer bakom sig. Till sist lyckades han köpa en lägenhet som gick upp över 500 000 i budgivningen.
– Den sista budgivaren var nästan dubbelt så gammal som mig och ägde redan den bostad han bodde i, säger Richard Gonsalves.

Att köpa bostad som ung är inte lätt. För många känns det som en omöjlighet. SVT:s kartläggning visar att det under förra året bara såldes ett fåtal lägenheter som en ung medelperson i länet skulle ha råd att bo i. Räknar man sedan in att kunna spara ihop till en kontantinsats på en marknad där priserna har ökat med över 270 procent de senaste 13 åren blir förutsättningarna ännu sämre.

Jämför med Kanada

29-årige Richard Gonsalves kom till Halmstad från Kanada för tre år sedan. I klippet jämför han den svenska bostadsmarknaden med den kanadensiska. Även om marknaden i Kanada är mycket dyrare har man infört ett system som ger unga förstagångsköpare lite mer samma möjligheter som andra spekulanter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet