SVT:s reporter berättar hur utbredd bostadsbristen är i länet. Foto: SVT

Bostadsbristen i Halland ett faktum flera år framöver

Uppdaterad
Publicerad

Det har byggts mer än vad det har gjorts sedan 90-talet de senaste åren i Halland. Men det är långt ifrån tillräckligt. Och det slår hårdast mot unga och nyanlända som har det allra tuffast att få en bostad.

Kötiderna för de kommunala hyresrätterna ser olika ut i länet. Allra längst tid att få en bostad tar det i Varberg med 12 år i snitt tätt följt av Halmstad med 10 år. Samtidigt har alla kommuner problem med bostadsbristen, både för köpta bostäder och för hyresrätter, och prognosen ser inte ljusare ut framöver.

I klippet förklarar SVT:s reporter hur bostadsbristen i Halland ser ut.

Så här lång kötid i din kommun:

  • Varberg: 12 år i snitt. Har i nuläget 100 ungdomslägenheter för sökande mellan 18-25. Det är lägenheter som erbjudits i den ordinarie kön minst en gång men som ingen sökande har tackat ja till.
  • Halmstad: 10,2 år i snitt. Har 119 ungdomslägenheter som bara de under 25 år kan söka.
  • Laholm: 3 års kötid i snitt. Har ungdomsbostäder som ger förtur till alla under 25 år och med rabatterad hyra fram tills man fyller 25, dock i max tre år.
  • Falkenberg: 4-5 års kötid för lägenhet i centralorten. Kan vara kortare för nyproduktion eller utanför tätorten.
  • Kungsbacka: Kan inte svara på generell kötid men den senaste lägenheter som hade en avgift under 4000 kronor/månad hyrdes ut till en person med 3,2 år i kö.
  • Hylte: Kan inte svara på generell kötid men senaste lägenheten som hyrdes ut fick en kund som stått i kö i 3,8 år.

Faktan är hämtad från Länsstyrelsens Bostadsmarknadsanalys över 2018 och 2019 samt SVT:s enkäter till kommunerna.

Hur märker du av bostadsbristen i Halland?

Pinnat inlägg

Hej! Just nu belyser vi på SVT bostadsbristen i Halland. Hur ser dina erfarenheter ut? Dela med dig här!

Marie • Jag är 25 år och har bott på en rad olika ställen runt om i Sverige och världen, och jag har aldrig stött på ett svårare ställe att hitta bostad än min egen hemstad, Varberg. I tidiga 20årsåldern när längtan efter att flytta hemifrån kickar in har man varken 12 år i bostadsköerna eller miljoner att köpa bostadsrätt, på kontot. Det är även extremt sällsynt att hitta andrahandslägenheter för en rimlig hyra. Att det jag som bäst hittat (under 5 års sökande) har varit ett rum på 13 kvm, kokvrå med delat badrum ,tycker jag säger en del om hur svårt det kan vara att hitta bostad.

Anna Vild startade ett kollektiv för att motverka den rådande bostadsbristen – men även som en reaktion mot antalet singelhushåll i landet.

Vad tänker du om att bo i kollektiv? Något för dig? Kommentera gärna här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Marika • Har två vuxna barn på 24 och 26 år som fortfarande bor hemma. 26-åringen var nummer 30 i kö på en sökt tvåa efter åtta år i den kommunala bostadskön.

Annnie • Finns inga bostadsrätter i Laholm till oss som vill sälja sina hus o flytta till Laholm

Kjell Larsson • Att köpa lägenhet just nu börjar bli köparens marknad, ganska mycket till försäljning och få som tittar, nu går det göra bra affär

Alice • Arbetade i höstas i en halländsk stad. Då jag inte visste om jag skulle få längre anställningskontrakt senare, så var jag hänvisad till andrahandsuthyrning. Det var svårt, och blev dyrt. Hamnade hos en oseriös hyresvärd som lade till ett flertal kostnader, och boytan var mkt liten, dessutom långt att åka till arbetsplatsen. Fick chans till ett bättre boende efter ett par månader, och flyttade dit. Fick dock fortsatta problem md gamla hyresvärden som fortsatte att kräva mig på hyra trots att han hittat en ny hyresgäst. Det hela slutade i en anmälan från min sida, då jag fått hotfulla och kränkande sms. Jag valde att inte förlänga min anställning efter jul, jag hade fått nog och flyttade hem igen. Jättejobbig upplevelse!

paca • perfekt läge att köpa bostadsrätt, inte många budgivare och priserna är ok tror inte dom kommer gå ner så mkt som det varnas för

Magdalena • Som student vågar många inte tacka ja till utbildning , speciellt som det inte finns någon bostadsgaranti i Halland. Hade dock tur att få ett boende via privat hyresvärd, men alla har inte den turen.

Marie-louise Idoffsson • I oskarström är det stor bostadsbrist.Behövs omgående.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet