Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Klara-Fina Hansson hur svårt det kan vara att få tag på bostad om man inte har rätt kontakter eller flera år i den kommunala bostadskön bakom sig. Foto: Foto: Johanna Holstein/SVT

21-åriga Klara-Fina längtar efter sin första egna bostad

Uppdaterad
Publicerad

Klara-Fina Hansson, 21 år, är en av många unga vuxna i Halland som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Nu bor hon i ett attefallshus – men snart flyttar hon till sin första förstahandslägenhet i Falkenberg.

Unga och nyanlända är de grupper som har allra svårast att ta sig in på bostadsmarknaden i Halland – och att få bostad via den kommunala bostadskön kan ta upp till 12 år beroende på vart i länet du bor.

Klara-Fina Hansson från Tvååker har fast jobb och har legat på som en igel för att få ett förstahandskontrakt och länge såg det mörkt ut. Men nu har hon lyckats.

I klippet får du höra henne berätta om svårigheterna med att få ett förstahandskontrakt.

SVT rapporterade · Hur märker du av bostadsbristen i Halland?

Hej! Just nu belyser vi på SVT bostadsbristen i Halland. Hur ser dina erfarenheter ut? Dela med dig här!

SVT · Mattias Bolin

Jag är 25 år och har bott på en rad olika ställen runt om i Sverige och världen, och jag har aldrig stött på ett svårare ställe att hitta bostad än min egen hemstad, Varberg. I tidiga 20årsåldern när längtan efter att flytta hemifrån kickar in har man varken 12 år i bostadsköerna eller miljoner att köpa bostadsrätt, på kontot. Det är även extremt sällsynt att hitta andrahandslägenheter för en rimlig hyra. Att det jag som bäst hittat (under 5 års sökande) har varit ett rum på 13 kvm, kokvrå med delat badrum ,tycker jag säger en del om hur svårt det kan vara att hitta bostad.

Marie

Anna Vild startade ett kollektiv för att motverka den rådande bostadsbristen – men även som en reaktion mot antalet singelhushåll i landet.

Vad tänker du om att bo i kollektiv? Något för dig? Kommentera gärna här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Rickard Widgren

Har två vuxna barn på 24 och 26 år som fortfarande bor hemma. 26-åringen var nummer 30 i kö på en sökt tvåa efter åtta år i den kommunala bostadskön.

Marika

Finns inga bostadsrätter i Laholm till oss som vill sälja sina hus o flytta till Laholm

Annnie

Att köpa lägenhet just nu börjar bli köparens marknad, ganska mycket till försäljning och få som tittar, nu går det göra bra affär

Kjell Larsson

Arbetade i höstas i en halländsk stad. Då jag inte visste om jag skulle få längre anställningskontrakt senare, så var jag hänvisad till andrahandsuthyrning. Det var svårt, och blev dyrt. Hamnade hos en oseriös hyresvärd som lade till ett flertal kostnader, och boytan var mkt liten, dessutom långt att åka till arbetsplatsen. Fick chans till ett bättre boende efter ett par månader, och flyttade dit. Fick dock fortsatta problem md gamla hyresvärden som fortsatte att kräva mig på hyra trots att han hittat en ny hyresgäst. Det hela slutade i en anmälan från min sida, då jag fått hotfulla och kränkande sms. Jag valde att inte förlänga min anställning efter jul, jag hade fått nog och flyttade hem igen. Jättejobbig upplevelse!

Alice

perfekt läge att köpa bostadsrätt, inte många budgivare och priserna är ok tror inte dom kommer gå ner så mkt som det varnas för

paca

Som student vågar många inte tacka ja till utbildning , speciellt som det inte finns någon bostadsgaranti i Halland. Hade dock tur att få ett boende via privat hyresvärd, men alla har inte den turen.

Magdalena

I oskarström är det stor bostadsbrist.Behövs omgående.

Marie-louise Idoffsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet