Bredbandsutbyggnaden försenas med ett år

Publicerad

Nya krångliga regler och förseningar ställer till det för utbyggnaden av fiber. 2015 är ett förlorat år menar bredbandsamordnaren Björn Kjerrulf.

Post och Telestyrelsen, PTS, konstaterade i går – när bredbandskartläggning presenterades – att bredbandsutbyggnaden på landsbygden tar fart nu. Men faktum är att den på vissa håll drabbats av förseningar och istället står helt stilla, det menar bredbandsamordnaren Björn Kjerrulf.

–Det blir frustration hos många som gör ett stort arbete därute, lägger ned väldigt mycket ideell tid och det blir ju inte lättare för dem

 utan tvärtom – det fösvårar och ställer högre krav, säger han när han berättar om den uppkomna situationen för de ekonomiska föreningar som startats för att få fiber.

Björn Kjerrulf är bredbandssamordnare i östra värmland för kommunerna Storfors, Filipstad och Kristinehamn. Han representerar också Bredbandsforum som nyligen skrivit brev till Jordbruksverket om problemen för bredbandsutbyggnaden. Dels handlar det om nya krångliga regler, dels om förseningar. Han menar att problemen uppstått i gränslandet mellan två programperioder i Landsbygdsprogrammet som är det program där fiberföreningarna kan söka pengar till utbyggnanden.

–Landsbygdsprogrammet som räckte till 2013 hade ett visst regelverk. Nu går vi in i en ny programperiod från 2014 til 2020, med nya regler. De reglerna är inte fastställda än men man har ställt mycket högre krav på fiberföreningarna för att kunna söka bidrag och det ställer till problem. Det går ju inte att söka och bevilja bidrag förrän allt är klart och det kommer i praktiken inte att ske förrän i höst och det innebär att det är svårt att börja gräva innan man vet att man fått bidragen godkända, säger Kjerrulf.

Han menar att det finns risk för att det blir så sent innan allt är klart att inget grävande kommer inledas förrän nästa vår:

–Om det blir i höst så kommer ju sen tjälen och vintern så i praktiken kommer många säkert inte igång förrän nästa år, säger Kjerrulf.

Men enligt Post och Telestyrelsen tar ju bredbandsutbyggnaden på landsbygden tar fart nu?

–Ja, det är ju sant till viss del. Det startas ju fiberföreningar överallt och samtliga kommuner i Värmland har ju den här frågan högt på agendan ochhar komit igång på ett bra sätt men vi måste ju komma över från planerin- och uppstartsfas till att börja gräva, säger Kjerrulf.

År 2020 bör 90 procent av alla hushåll och företag i Sverige ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s. Det är regerings mål. I Värmland är målet ännu högre – här ska 100 procent hushåll och företag ha möjlighet till snabbt bredband år 2020. Post och Telestyrelsens senaste kartläggning  visar att siffran för Värmland var 42 procent är 2014 så frågan är målen kommer att kunna nås.

–Det blir svårare naturligtvis. Det är ju ett år som i praktiken blir en försening. Det här gäller jui nte bara i Värmland utan i hela Sverige, säger Kjerrulf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer