Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad personalbristen inom vården kommer innebära för personal, boende och anhöriga i Arvika. Vårdchefen Eva Nilsson ger sin syn på situationen. Foto: SVT/TT

Stor brist på vårdpersonal i sommar i Värmland – kommunen vädjar till anhöriga

Publicerad

Färre promenader, sociala aktiviteter, duschar och mindre städning kan bli till verklighet i sommar för Värmlands äldre och sjuka. Det visar en undersökning som SVT Nyheter Värmland har gjort där flera kommuner uppger att de har svårt att rekrytera vårdpersonal.

I Arvika har kommunen försökt rekrytera sedan december, men det råder en så pass stor brist att de nu vädjar om hjälp från anhöriga.

Det är framförallt personalbrist inom hemtjänsten och inom personlig assistans inför sommaren. Den misslyckade rekryteringen kan bero på konkurrens från andra verksamheter i kommunen, tror vårdchef Eva Nilsson.

– Det är ju inte bara vård och omsorg som behöver personal under sommaren. Sjukhuset har också ett stort behov och även industrin som går bra i Arvika. Jag ser det som att svårigheten att rekrytera beror på att det finns en stor konkurrens om arbetskraften just nu.

Skulle ni ha kunnat prioritera på ett annat sätt för att slippa dra in insatser?

Det är biståndsbedömda insatser som vi egentligen ska utföra, men som vi nu gör ett avbrott i. Jag ser inte att vi skulle kunnat prioritera på något annat sätt i förväg, säger Eva Nilsson.

Hon berättar att en del sociala aktiviteter inom hemtjänsten kan komma att utföras under sommaren, men det när personalen har tid över.

Samarbete mellan region och kommun

Eva Nilsson tror på ett samarbete mellan olika kommuner för att lösa problematiken i framtiden.

Det är många kommuner i Värmland som står inför liknande problem och jag tror att vi behöver jobba mer tillsammans och titta på hur vi kan använda våra personalresurser på bästa sätt tillsammans.

De som kommer att drabbas av de indragna insatserna har fått hem ett brev med information från kommunen.

Så påverkar personalbrist inom vården i din kommun

Forshaga – ”I första hand utförs en rad åtgärder som att omfördela medarbetare, insatser samt att byta dag på insatser”

Eda – ”Social aktivering kommer att pausas under semesterperioden och det kan hända att vi kommer behöva vädja om hjälp från anhöriga”

Kristinehamn – ”Om det blir brist på personal under sommaren kan hemtjänsten behöva prioritera att flytta vissa serviceinsatser som städ och tvätt samt exempelvis ledsagning, till ett annat tillfälle. Vi kommer under den senare delen av sommaren ha något färre korttidsplatser.”

Årjäng – ”Vi vädjar till anhöriga att vara behjälpliga för inköp och ledsagning.”

Sunne – ”Vissa insatser kan komma att minskas ner till antalet och till viss del kan det leda till att vissa insatser inte utförs.”

Karlstad – ”Vi har svårigheter med rekrytering, men det kommer inte påverka insatserna för de boende”

Hagfors – ”Vi arbetar med åtgärder för att lösa situationen på annat sätt.”

Storfors – ”Vi har ingen brist på baspersonal. Däremot har vi ansträngt läge beträffande sjuksköterskor. Vår bedömning är att situationen inte kommer att påverka kunderna.”

Filipstad – ”Som det ser ut i dagsläget kommer vi utföra beviljade insatser.”

Torsby – ”Vi har inga planer att minska ned eller ej utföra insatser i sommar”

Hammarö – ”Nej, i dagsläget har vi inte brist på personal.”

Säffle – ”Nej, vi har inte planerat för att insatser inte kommer att utföras eller minskas ner i antalet.”

Munfors – Ingen påverkan

Kil – Ingen påverkan

Grums – Ingen påverkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.