Foto: SVT

Broavstängning upprör i Björneborg

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska järnvägsbron på Stationsvägen i Björneborg stängas av för fordonstrafik. Någon plan för ny bro finns inte och flera av de boende som berörs av avstängningen är upprörda.

Bron över järnvägen vid Stationsvägen i Björneborg har varit i dåligt skick länge, i så pass dåligt skick att Trafikverket nu beslutat stänga den för fordonstrafik.

– Den är i katastrofalt dåligt skick. Vi vågar inte släppa över någon biltrafik längre, säger Lars-Olof Andersson som är broförvaltare på Trafikverket.

Bron i Björneborg

De som främst berörs av avstängningen är de boende i ett 50-tal hushåll norr om järnvägen i Björneborg. De tvingas nu ta en annan väg för att ta sig till centrum. Den vägen är inte bara längre utan också slingrig och, enligt ortsborna, i dåligt skick.

– Det är en dålig väg, en skogsväg, och det går ju inte att möta tung trafik där utan att backa. Det är ett bekymmer, säger Conny Rådesson som bor i området norr om järnvägen.

Längre framkörningstid

Men det är inte bara en fråga om längre och krångligare väg till centrum för ortsborna.

– Räddningstjänst, ambulans och så kommer att få fyra minuter längre framkörningstid också, säger Conny Rådesson.

Någon plan för hur trafiksituationen ska lösas för de drabbade Björneborgsborna finns inte heller.

– Vi vill att det ska finnas en bro, säger Niklas Mellgren som är gatuchef på Kristinehamns kommun.

När eller hur det ska gå till att få en ny bro på plats kan han dock inte svara på.

– Vi för samtal med Trafikverket som gör en åtgärdsvalsstudie. Just nu tittar vi på vilket alternativ vi ska gå på. Det handlar om kapacitet och hur mycket det får kosta.

”Blev akut”

Trafikverkets ansvarige tycker att det borde ha funnits en plan innan beslutet om avstängning togs.

– Tyvärr blev det akut. Vi vill ju inte att någon bil ska ramla ner på spåret, säger Lars-Olof Andersson om beslutet att stänga av bron innan några alternativ till ny bro fanns klara.

Ortsbon Conny Rådesson är dock inte imponerad av vare sig kommunens eller Trafikverkets hantering av brofrågan.

– Jag är besviken på de som styr och ställer, att de inte har utrett det här i god tid, att de stänger av bron först och sedan börjar förhandla om lösningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bron i Björneborg

Mer i ämnet