Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Besiktningsmannen trodde nog att det var en rostskada men det var det inte”, säger Björneborgsbon Conny Rådesson och visar på det som Trafikverket ska ha missbedömt. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Björneborgsbron: Expert sågar Trafikverkets utredning

Publicerad

När Trafikverket stängde bron över järnvägen i Björneborg i januari 2019 gjordes det efter att verkets utredningar visat att bron var i ”katastrofalt dåligt skick”. Men ortsborna, som kämpat för att få behålla bron, har låtit en extern stålexpert undersöka bron och han gör en helt annan bedömning.

– Hans bedömning är att bron håller i minst 50 år till, säger Conny Rådesson som är en av de Björneborgsbor som får stöd av experten.

Striden om järnvägsbron i Björneborg har rasat i över fyra års tid. Den senaste vändningen i striden talar till Björneborgsbornas fördel. Stålexperten Åke Idesunds granskning av bron har nämligen fått Kristinehamns kommun att kräva en ny, extern och opartisk utredning av bron.

– Vi har fått tillåtelse av Trafikverket att göra en egen besiktning av bron, säger Kalle Alexandersson som är planeringschef i Kristinehamns kommun.

Bron i Björneborg

Kostsamt bygga nytt

Kommunen kommer att få betala den externa utredningen. Men det kan visa sig vara väl investerade pengar eftersom Trafikverket inte vill stå för en ny bro utan kräver att kommunen finansierar huvuddelen av en sådan.

– Från början skulle en ny bro kosta kommunen åtta miljoner. Nu är den uppe i över 27 miljoner kronor och det slutar inte där, säger Kalle Alexandersson.

Trafikverket positivt

Trafikverket står i dagsläget fast vid sin urprungliga bedömning av brons hållfasthet. Men de ser trots allt positivt på en granskning av det egna utredningsresultatet.

– Att en ny utredning görs är bra. Förhoppningsvis visar den samma resultat som vår. Men ett visst mått av ödmjukhet är också bra så vi bejakar en oberoende granskning, säger Trafikverkets ställföreträdande regionchef Bengt Rydhed.

I videon ovan visar Conny Rådesson vad stålexperten menar att Trafikverket missat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bron i Björneborg

Mer i ämnet