Foto: Rino Rotevatn/SVT

Dålig grusväg i stället för bro skapar irritation

Publicerad

Allt sedan bron över järnvägen i Björneborg stängdes har de som trafikerat bron hänvisats till en privat skogsväg. Vägen har ofta varit i mycket dåligt skick och Trafikverket och Kristinehamns kommun har fastnat i avtalstrassel om vem som ska betala för vägunderhållet och hur det ska gå till.

När bron i Björneborg stängdes för trafik ville inte Trafikverket ersätta den. Då gick Kristinehamns kommun in i ett medfinansieringsavtal för att få en ny bro. Åtta miljoner kronor sattes av och Trafikverket lovade bygga ny bro.

– Det är viktigt för oss att Björneborgsborna har en bro, säger Kalle Alexandersson som är planeringschef i Kristinehamns kommun.

Bron i Björneborg

Men i väntan på den nya bron hänvisas de boende i området, som behöver kunna passera järnvägen, till en grusad skogsväg som ägs av ett skogsbolag.

– Många bilar, bland annat min egen, har blivit rejält sönderslagna i hjulupphängningar och bussningar och sådant, säger Björneborgsbon Conny Rådesson som är tvungen att nyttja skogsvägen.

Underhållsavtal finns

Kristinehamns kommun har ett avtal med skogsbolaget avseende vägunderhållet. Men de har inte velat betala för det sedan bron stängdes av eftersom behovet av underhåll ökat sedan Trafikverket stängde bron.

– Vi har landat i ett avtal med Trafikverket som ska ta ansvar för vägen. Men det har stökat nu på slutet med att få den i ordentligt skick, säger Kalle Alexandersson.

Kristinehamns kommun har erbjudit Trafikverket att fortsatt sköta underhållet. Men Trafikverket har inte velat betala kommunen för underhållet utan vill ha ett eget avtal med skogsbolaget. Medan de tvistat om detta har vägen fortsatt förfalla.

– Det som har skett, det är formaliteter i och för sig, men vi skrev ett avtal med kommunen i september och vi skriver nu i dagarna ett avtal med Sveaskog som är väghållare. Det måste vi göra för att kunna gå ut och göra de åtgärder som behöver göras, säger Bengt Rydhed som är ställföreträdande regiondirektör på Trafikverket.

”Olycklig situation”

Planeringschefen i Kristinehamn tycker hela situationen är olycklig.

– Vi hade ju önskat att man hade förutsett en sådan här situation och löst frågorna innan det blev så här, säger Kalle Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bron i Björneborg

Mer i ämnet