Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

Silver i stafetten – första värmländska OS-medaljen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige med Linn Persson och Mona Brorsson i laget gick in i stafetten som medaljkandidater. Det började illa men slutade med medaljjubel.

Linn Persson var först ut för Sverige i stafetten och Boreåkaren hade det svårt i skyttet. Hon bommade totalt fyra skott och växlade över till Mona Brorsson 46 sekunder efter på en niondeplats.

– Jag hade det tungt idag. Jag kan bara be om ursäkt till de andra i laget, sa en självkritisk Linn Persson till Kanal 5.

Värmlänningarna i OS 2018

”Det var jättelurigt”

Mona Brorsson tog hand om andrasträckan och även hon kämpade i skyttet. Det blåste mycket och trots många bom lyckades Brorsson klara sig utan straffrundor även om Sverige var fortsatt långt efter.

– Det var jättelurigt, vinden kom framifrån och då vänder det så lätt, sa hon till Kanal 5.

Anna Magnusson åkte tredjesträckan och växlade över till Hanna Öberg som avslutade och då låg Sverige nia och hade en minut upp till ledande Polen. Men då inleddes en sällan skådad upphämtning.

Hanna Öberg sköt fort och fullt i både stående och liggande, plötsligt var Sverige uppe på medaljplats. Vitryssland tog överraskande guldet men värmländskorna Linn Persson och Mona Brorsson fick silverjubla i mål tillsammans med Anna Magnusson och Hanna Öberg.

– Jag har så grymma lagkamrater, säger Linn Persson till Kanal 5.

– Jag har slut på tårar. Jag är så tacksam för att få stå här med de här tjejerna. Jag är så himla lyckligt lottad, säger Mona Brorsson till Kanal 5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlänningarna i OS 2018

Mer i ämnet