Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frivillige sms-livräddaren Carl-Johan kan rycka ut – men bara utanför Värmland. Foto: SVT

Fortfarande ingen sms-livräddning i Värmland – frivillige Carl-Johan kritisk

Publicerad

Carl-Johan Bengtsson är en av omkring 130 000 registrerade frivilliga livräddare i Sverige. Han är en så kallad sms-livräddare, som vid larm om ett plötsligt hjärtstopp får en pushnotis i mobilen.

Men i Värmland kan han inte hjälpa till. Regionen har sagt nej till att införa tjänsten.

Carl-Johan Bengtsson är en erfaren och engagerad livräddare, som har jobbat inom Räddningstjänst och akutsjukvård i drygt tjugo år. Han utbildar i hjärt- och lungräddning och ser det som en självklarhet att åka som livräddare i ett nödläge.

– Det är de första sekunderna, de första minuterna, det är de som är avgörande och som kan göra skillnad, säger Carl-Johan Bengtsson när SVT träffar honom på hans arbetsplats på Räddningsstationen i Arvika.

Därför har region Värmland tackat nej

Region Värmland har sagt nej till två medborgarförslag om att införa sms-livräddare. Det handlar dels om en installationskostnad på 473 172 kronor och en månadsavgift som för Region Värmlands del ligger på 63 906 kronor.

När beslutet togs, i april 2022, så hänvisade den dåvarande regionledningen till etiska och juridiska frågor som man behövde ta ställning till och lovade att fortsätta jobba med frågan. Då hade inte den nuvarande majoriteten någon avvikande åsikt i frågan utan stod bakom beslutet.

Beslutet inte hugget i sten

Åsa Johansson (S) är regionråd och ordförande i den nu sittande regionstyrelsen.

– Då var bedömningen att det inte var tillräckligt kvalitetsäkrat. Men då var inte hälften av regionerna med och det tyder väl på att det har skett en utveckling av tjänsten, säger Åsa Johansson och lämnar en liten öppning för framtida beslut.

– Förändras förutsättningarna och det kommer in ny fakta, som inte fanns när beslutet togs för två år sedan så kan vi förändra besluten också.

I flera andra regioner har arbetet med sms-livräddning gjort att liv har räddats – se ett reportage om detta på SVT Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.