Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar forskaren Linda Ryan Bengtsson om Taylor Swifts samspel med fansen. Foto: SVT/TT

Forskade om Taylor Swift i Karlstad – ledde till musikproduktionsutbildning

Publicerad

Världsstjärnan Taylor Swift och hennes sätt att marknadsföra sin musik har blivit inspiration till en ny musikproduktionsutbildning på Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Detta efter ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet.

– Du kan inte komma ifrån att musikbranschen idag också är väldigt mycket marknadsföring, säger forskaren Linda Ryan Bengtsson.

Taylor Swift, som just nu befinner sig i Sverige, är inte bara känd för sin musik utan också för gemenskapen och engagemanget hon har skapat tillsammans med sina ”swifties”.

Samspelet mellan Taylor Swift och hennes fans är något som lektor Linda Ryan Bengtsson och hennes forskarkollega Jessica Edlom tittat närmare på.

Taylor Swifts konserter i Stockholm

– Fans har i alla tider varit intresserade av att skriva och skapa saker till sina idoler, men det Taylor är väldigt duktig på är att bygga in det i sin marknadsföring, säger Linda Ryan Bengtsson.

Treårig utbildning

Efter forskningsprojektet har musikproduktionsprogrammet på Ingesund, som tillhör Karlstads universitet, byggt ut med ett till studieår och blivit treårigt.

– Marknadsföring är en självklar del att vara musikproducent och musikskapare idag så därför har det också blivit en del av den här utbildningen, säger Linda Ryan Bengtsson.

Hör mer om Taylor Swifts marknadsföringsknep och kopplingen till den nya utbildningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taylor Swifts konserter i Stockholm

Mer i ämnet