Foto: National Institute of health/TT/SVT

Coronakonsekvenserna i Värmland blir fler

Uppdaterad
Publicerad

Tre nya coronafall har upptäckts i Värmland. Totalt har Värmland 27 konstaterade fall i nuläget.

Den 11 mars beslutade regeringen att förbjuda folksamlingar med 500 personer eller mer som en följd av att WHO och Folkhälsomyndigheten deklarerat coronasmittan som en pandemi.

Bland annat har gymkedjan Sats har beslutat att stänga sina alla sina träningsanläggningar i Norden för att förhindra smittspridning och Svensk Travsport förbjuder publik på tävlingar.

Region Värmland meddelar under torsdagen att ytterligare tre personer har testats positivt för coronainfektion, covid-19. Det innebär att Värmland har totalt 27 konstaterade fall.

– Ett av fallen har vi identifierat i den pågående smittspårningen. Två är nya fall där personerna har varit på resa i norra Italien. Vi har med anledning av detta inlett ny smittspårning, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Värmland

Närmare 300 personer har testats hittills. Testerna utförs på de personer som uppfyller Folkhälsomyndighetens kriterier enligt Region Värmland. Bedömning om personerna ska isoleras hemma eller på sjukhus görs utifrån patienternas behov av vård.

Träningsanläggningar har rutiner

Gymkedjan Actic, som har fem anläggningar i Karlstad, köpte upp Sats gym i Sverige. De meddelar på sin hemsida att de städar gymmen oftare, ställer ut mer handsprit på anläggningarna och att de enligt vanliga rutiner uppmanar sjuka personer att inte besöka deras anläggningar.

När SVT Nyheter Värmland får tag på ett av gymmen har ännu inga övriga restriktioner skickats ut till personal på gymanläggningarna.

Håller öppet

– Vi i Friskisrörelsen följer Folkhälsomyndighetens restriktioner noga och vi uppmanar både våra besökare och anställda att hålla sig hemma om man känner sig krasslig. Är man förkyld ska man inte vara här, säger Mikael Eriksson, verksamhetschef på Friskis och Svettis i Karlstad.

Han säger att anläggningens maskiner och utrymmen hålls städade och desinficerande. Anläggningen har heller inte vidtagit några särskilda åtgärder efter regeringens beslut om att förbjuda folksamlingar på över 500 personer.

– Vi kan maximalt ha 90 personer i en sal. Visst kan det vara 500 personer som passerar under en dag, men det är inte så många här samtidigt.

Mikael Eriksson betonar att Friskis och Svettis inställning gäller för tillfället och kan förändras.

Även KMTI i Karlstad meddelar att man följer restriktionerna och går ut med information till besökare. Det vistas inte tillräckligt många i lokalerna samtidigt för att förbudet ska börja gälla. Det meddelar företaget i ett mejl.

Publik stoppas från travet

Svensk travsport meddelande under torsdagen ett beslut om publikstopp på alla travtävlingar efter regeringens förbud mot sammankomster.

Ett beslut som bland annat påverkar Färjestadtravet i Karlstad.

– Det innebär att vi kommer förlora massa intäkter, säger travbanechefen Marie Svensson som precis avslutat ett krismöte när SVT Nyheter Värmland når henne.

Långfredagstravet kan påverkas

Det är inte klart hur mycket pengar som kommer förloras. Loppen kommer än så länge köras som planerat men utan publik, säger Marie Svensson som i nuläget inte vet hur framtiden kommer bli.

– Det vi har fått till oss från Svensk Travsport är att publikstoppet kommer pågå tills vidare. Just nu behöver vi kolla på hur vi kan minska utgifterna. Om det pågår upp till två månader kommer ju Långfredagstravet påverkas, det är ju vår stora tävling.

Marie Svensson har varit nytillträdd travbanechef sedan januari och hade hoppats på en bättre start på året.

– Men samtidigt får man ibland bara släppa pengarna och se till vad som är bäst för folk.

Krisorganisation på Länsstyrelsen

På torsdagseftermiddagen meddelade länsstyrelsen i Värmland att man har aktiverat sin krisorganisation och gått upp i begränsad stab. Beslutet innebär att Länsstyrelsen har täta kontakter med kommunerna, regionen och övriga aktörer för att skapa och sammanställa en bild över läget på olika håll i länet. 

Myndigheten följer utvecklingen av coronaviruset globalt och nationellt, rapporterar till MSB och Regeringen, är tillgängliga dygnet runt och ser till att relevant information når ut till allmänheten.

Mästerskap i Cheerleading ställs in

Efter gårdagens besked att allmänna sammankomster med över 500 personer inte får hållas meddelar idag Svenska Cheerleadingförbundet tre distriktsmästerskaper. Något som berör de som håller på med Cheerleading i Värmland då mästerskapen i Nyköping den 21 mars ställs in.

Nattklubb begränsar festsugna gäster

Nöjesfabriken i Karlstad meddelar på sociala medier att de begränsar insläppet på olika evenemang tills vidare. I helgen ska bland annat en konsert hållas och Nöjesfabriken meddelar att den ska försöka genomföras.

Nattklubben håller öppet och släpper in max 500 personer till följd av regeringsbeslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet