Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Coronasmitta bland vårdpersonal – anmälningarna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bekräftade coronavirusfall fortsätter att öka, det gör även antalet anmälningar för arbetsskador relaterade till coronaviruset.

– Anställda inom vården är oroliga, inte bara för att bli smittade, utan hur ska man orka, säger Camilla Gustafsson, ordförande Vårdförbundet Värmland.

Arbetsmiljöverkets statistik visar över 1 800 anmälningar från vårdpersonal i landet. I Värmland har 65 sjuksköterskor och en biomedicinska analytiker anmält arbetsskador.

Anmälningarna handlar om coronasmitta och om utmattning i arbetet på grund av coronaviruset. Camilla Gustafsson är ordförande för Vårdförbundet Värmland och hon menar att de vårdanställda är hårt pressade.

Coronaviruset i Värmland

– Man är inte bara orolig över att bli smittad, utan också hur man ska orka. Vi är rädda för att utmattning och utbrändhet ska öka, säger Camilla Gustafsson.

”Bra att det anmäls och utreds”

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert säger att hon ser allvarligt på om personal skadas eller blir sjuka på arbetet. Hon tycker att det är bra att det anmäls och utreds så att eventuella brister kan åtgärdas.

– Pandemin har lett till högre arbetsbelastning i stora delar av organisationen. Särskilt påtagligt var det under de första månaderna när riktlinjer och rekommendationer ändrades med kort varsel. Den här tiden har ställt, och ställer, stora krav på medarbetarna som gör ett fantastiskt arbete trots tuffa omständigheter.

Bättre rutiner nu

Region Värmland har endast rapporterat in händelser av coronafall bland anställda när en avvikande händelse gjort att personalen har exponerats för viruset. Men Vårdförbundet menar att alla fall av corona hos vårdpersonal ska anmälas.

– Har man haft covid och arbetar inom vården så är ju riskerna större att man blivit smittad på jobbet än i mataffären, säger Camilla Gustafsson.

Till skillnad från i våras finns nu bättre rutiner och skydd på plats som skyddar personalen. Men enligt Camilla Gustafsson är det en samverkan mellan arbetsgivaren och facket som har saknats i arbetet.

– Man har inte frågat oss vad vi tycker, det finns ingen samverkan, säger Camilla Gustafsson.

Anpassningar ju mer man lär sig

Från Regionen säger man sig ta lärdom av vad som fungerar och inte fungerar, och göra anpassningar därefter.

– I dag vet vi också mer om covid-19 och hur vi ska hantera pandemin vilket gör att vi kan förbereda oss inför en ökning på att annat sätt. Vi följer fortsatt rekommendationerna från både Folkhälsomyndigheten och vårt eget smittskydd, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet