I videon förklarar Anders Nordmark varför ombokningarna påverkar vaccinationstakten. Foto: SVT

Coronavaccinet: Ombokningar av dos två sänker vaccinationstakten

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmlands vaccinkampanj mot coronaviruset riskerar att dra ut på tiden om inte de som fått tid för vaccindos två kommer på utsatt tid. Och allt fler väljer att boka om sina tider av alla tänkbara skäl.

– Ombokningarna stiger i omfattning samtidigt som det fortfarande dör folk i den här sjukdomen, säger vaccinsamordnaren Anders Nordmark som riktar en skarp uppmaning till värmlänningarna om att komma på utsatt vaccinationstid.

Uppmaningen kommer efter att bokningscentralen för vaccinationerna mot covid-19 vid flera tillfällen sänt ut nödrop om att folk inte vill komma på utsatt tid för vaccindos två.

De skäl som folk anger för att de vill boka om varierar. En del har fullt legitima skäl, som sjukdom och liknande. Men det finns också de som vill låta mer triviala ting, som en fest eller tänkt resa, gå före vaccinationen, uppger Anders Nordmark..

I klippet ovan förklarar Anders Nordmark varför ombokningarna påverkar vaccinationstakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet