Foto: SVT/EPA/TT

Trycket på sjukvården lättar: ”Mycket positivt”

Publicerad

Under de senaste veckorna har antalet värmlänningar som smittats av coronaviruset minskat kraftigt. Det är något som glädjer smittskyddet i Värmland.

– Vi kan se att antalet bekräftade fall per vecka sjunkit kraftigt under de senaste veckorna. Det har förvisso skett från höga nivåer, men vi ser förstås mycket positivt på utvecklingen som den ser ut just nu, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Att smittspridningen avtagit har under den senaste veckan inneburit att trycket på hälso- och sjukvården lättat.

– Situationen har varit ansträngd länge så det är efterlängtat. Vi kan bara hoppas att det håller i sig, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén i ett uttalande på Region Värmlands hemsida.

Coronaviruset i Värmland

Vaccin och varmt väder

De senaste två veckorna var antalet smittade per 100 000 invånare i Värmland nere i 317,6. Det kan jämföras med de två närmast föregående veckorna då antalet smittade var uppe i 399,1 per 100 000 invånare. Förklaringen till att smittspridningen avtar antas bero på ett högt tempo i vaccinationen och varmare väder.

– Sedan har drygt 18 000 invånare haft infektionen vilket åtminstone på kortare sikt klart minskar risken för en ny infektion.

Sedan förra veckans uppdatering har 426 nya fall bekräftats och 7 344 prover tagits varav 5 330 är egenprovtagningar. Ytterligare 3 personer med bekräftad covid-19 har avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet