Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan berättar Birgitta Sahlström om hur vaccinationstäckningen ser ut utifrån bokningsläget samt varför inte alla riskgrupper ska ta en fjärde spruta i nuläget. Foto: SVT

Covid-19: Bara fyra av tio 65-plussare har tagit fjärde vaccindosen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en månad sedan vaccinationsmottagningarna öppnade för en fjärde vaccindos mot covid-19 för de som är mellan 65 och 79 år. Men än så länge har inte mer än runt 40 procent av de i åldersgruppen tagit den fjärde dosen.

Birgitta Sahlström är verksamhetschef på den regionala vaccinationsenheten i Värmland. Trots att inte mer än fyra av tio 65-plussare tagit den fjärde dosen är hon inte oroad och hon ser flera orsaker till varför inte fler tagit den fjärde vaccindosen ännu.

– Jag tror att de över 65 har en god inställning till vaccination och att vi kommer få en god vaccinationstäckning. Att det går trögt kan bero på att det inte gått tillräckligt lång tid sedan den förra sprutan togs, säger Birgitta Sahlström som är chef för den regionala vaccinationsenheten i Värmland.

Birgitta Sahhlström tror också att en bidragande orsak till att 65-plussarna inte stressat till vaccinationsmottagningarna kan bero på att pandemin klingat av. Men hon anser ändå att det är viktigt att de äldre vaccinerar sig eftersom vaccinets effekt klingar av snabbare hos de äldre.

I videon ovan berättar Birgitta Sahlström om hur vaccinationstäckningen ser ut utifrån bokningsläget samt varför inte alla riskgrupper ska ta en fjärde spruta i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet